Syyttäjä vaatii murhatuomiota takakonttisurmasta – Syytetyt syyttävät toisiaan

Syyttäjän mukaan tekijät olivat iskeneet uhria yli 30 kertaa veitsellä. Surmattu löytyi poltetun auton takakontista Lappeenrannassa.

henkirikokset
Syytetty oikeussalissa
Oikeuskäsittely alkoi tänään Etelä-Karjalan käräoikeudessa.Yle

Etelä-Karjalan käräjäoikeus on tänään keskiviikkona aloittanut Lappeenrannassa viime toukokuussa tapahtuneen surman käsittelyn.

Syyttäjä vaatii vuonna 1998 syntyneille miehelle ja naiselle tuomiota muun muassa murhasta, törkeästä ryöstöstä ja törkeästä vapaudenriistosta. Lisäksi syyttäjä vaatii tuomiota lievästä maksuvälinepetoksesta, hautarauhan rikkomisesta ja vahingonteosta.

Tapaus liittyy Lappeenrannassa 21. toukokuuta alkaneeseen tapahtumasarjaan, joka päättyi seuraavana päivänä ihmisen ruumiin löytymiseen poltetun henkilöauton takakontista.

Syytettyinä olevat mies ja nainen tunnustivat oikeudessa olleensa paikalla surmatyön aikana, mutta molemmat kiistävät itse syyllistyneensä miehen surmaamiseen. Sen sijaan he syyttävät surmatyöstä toisiaan.

Selväksi on oikeudessa tullut, että tapahtumassa ei ollut muita osallisia kuin surmattu nyt oikeudessa olevat kaksi syytettyä. Surmattu oli vuonna 1997 syntynyt savitaipalelainen mies. Teosta epäillyt asuivat tekoaikana Lappeenrannassa.

Syytetty oikeussalissa
Teosta epäilty mies oikeusavustajansa kanssa.Yle

Syyttäjä vaatii tuomiota murhasta

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden käsittelyssä ilmeni, että tapauksen kolme henkilöä olivat tunteneet toisensa vain muutaman viikon ajan. Kihlakunnansyyttäjä Paula Isojärven mukaan teosta epäilty mies oli saanut selville, että uhrilla oli pankkitilillä huomatta summa rahaa. Mies oli jossain vaiheessa kertonut asian rahapulassa olleelle naiselle.

Joko rahapula tai vain halu tappaa olivat syyttäjän käsityksen mukaan teon motiivina. Syyttäjän mukaan tappo oli tehty vakaasti harkiten ja se oli suunniteltu etukäteen. Syytetyillä oli tekoon varattuina välineinä teräase ja käsiraudat. Lisäksi heillä oli pulloissa bensiiniä, jolla he voisivat myöhemmin hävittää ruumiin polttamalla.

Palaneen auton jäänteet
Palopaikalla olleen auton jäänteitä Lappeenrannan Lauritsalassa.Kare Lehtonen / Yle

Surmasta epäillyt mies ja nainen olivat autoilemassa uhrin omistamalla henkilöautolla illalla 21. toukokuuta. He olivat ajaneet muutaman kilometrin Lappeenrannan keskustasta olevaan Mikonsaareen. Siellä kuskina ollut uhri oli ensin sidottu henkilöauton rattiin käsiraudoilla kiinni. Sen jälkeen miehen suun eteen oli laitettu vahvaa teippiä. Myös jalat oli sidottu teipillä.

Tekijät uhkasivat uhria ja saivat tämän kertomaan pankkikorttinsa tunnusluvun sekä pankkitilinsä käyttäjätunnuksen ja salasanat.

Tämän jälkeen mies oli irrotettu ratista ja hänen kädet oli laitettu selän taakse käsiraudoilla kiinni. Lopuksi mies nostettiin auton takakonttiin.

Tekijät ajoivat uhri takakontissa Imatralle, jossa he nostivat uhrin pankkikortilla pankkiautomaatista 20 euroa rahaa ja tankkasivat bensiiniä noin 20 eurolla. Bensiiniä otettiin myös mukaan kahteen puolentoista litran pulloon.

Sen jälkeen tekijät olivat ajaneet autolla takaisin Mikonsaareen, jossa uhria oli syyttäjän mukaan lyöty yli 30 kertaa perhosveitsellä. Uhri oli ilmeisesti tässä vaiheessa saanut surmansa.

Auto tuleen

Tekijät nostivat uhrin auton takakonttiin ja lähtivät ajamaan Lappeenrannan keskustaa. He hakivat ruokaa hampurilaisravintolasta ja päätyivät seuraavan vuorokauden puolella kello kolmen aikaan yöllä Lappeenrannan Lauritsalan venesatamaan.

Satamassa he valelivat auton bensiinillä ja sytyttivät sen tuleen.

Palokunta kävi sammuttamassa palon, mutta he, eivätkä paikalla käyneet poliisit, havainneet takakontissa ollutta ruumista. Sen löysi vasta ulkopuolinen myöhemmin iltapäivällä.

Poliisi sai melko nopeasti tämän jälkeen epäillyt kiinni.

Syyttäjä vaatii tekijöille elinkautista vankeustuomiota.

Syytetyt syyttävät toisiaan

Oikeudessa molemmat syytetyt myönsivät olleensa mukana teon tapahtumahetkellä. Kumpikaan ei kuitenkaan tunnustanut surmanneensa uhria.

Syytettynä olevan naisen mukaan syytettynä ollut mies on tehnyt suurimman osan uhrille aiheutetusta väkivallasta. Nainen kertoo iskeneensä uhria vain muutaman kerran ja silloinkin vain siksi, koska mies oli hänet siihen pakottanut. Naisen mukaan mies oli sytyttänyt palon.

Nainen haluaa, että hänet asetetaan mielentilatutkimukseen.

Syytettynä oleva mies puolestaan kertoo, että surmaaja on syytettynä oleva nainen. Mikonsaaressa hän oli ehdottanut, että takakontissa oleva mies vapautetaan. Nainen oli kuitenkin halunnut jutella ensin takakontissa olevan miehen kanssa. Syytetty mies oli kertomansa mukaan mennyt autoon odottamaan. Kun hän tuli autosta ulos, oli nainen sinä aikana surmannut miehen.

Jutun käsittely kestää Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa kolme päivää.