Tristanin ja Saanan ensireaktio raskaudesta oli järkytys – Katso videolta, mikä nuorten äitien kokemuksia erottaa Yhdysvalloissa ja Suomessa

Oikeus aborttiin ja seksivalistukseen jakaa mielipiteitä Yhdysvalloissa. Teiniraskaudet ovat maassa edelleen yleisempiä kuin Euroopassa.

Yhdysvallat
Millaista on tulla teininä raskaaksi Yhdysvalloissa tai Suomessa?
Millaista on tulla teininä raskaaksi Yhdysvalloissa tai Suomessa?

Helsinkiläinen Saana Simonen, 25, tuli raskaaksi 18-vuotiaana. Montanassa asuva Tristan Burshia sai esikoisena tänä keväänä, 15-vuotiaana.

Raskaus tuli molemmille yllätyksenä.

– Ensireaktio oli järkytys. Miten tässä näin oli käynyt? Simonen muistelee.

– Olin shokissa. Kesti aikansa hyväksyä, että tulen saamaan lapsen, Burshia sanoo.

Jutun pääkuvaa klikkaamalla voit katsoa videon, jossa Simonen ja Burshia kertovat kokemuksiaan teiniäitiydestä. Heidän tilanteitaan erottaa etenkin se, millaista tukea he ovat saaneet yhteiskunnalta.

Teini-ikäisten raskaudet ovat viime vuosina vähentyneet Yhdysvalloissa. Lapsen saaminen nuorena on kuitenkin Yhdysvalloissa edelleen noin kolme kertaa yleisempää kuin Suomessa.

Syitä eroon on monia. Kaikissa yhdysvaltalaisissa kouluissa nuorille ei opeteta ehkäisystä. Silloin kun valistusta on, usein siinä painotetaan pidättäytymistä seksistä. Myös ehkäisyvälineiden saatavuus vaikuttaa. Suomessa osa kaupungeista tarjoaa alle 25-vuotiaille ilmaisen ehkäisyn.

Tulevissa kongressin välivaaleissa ei äänestetä nuorten seksivalistuksesta tai oikeudesta aborttiin. Ehdokkaiden kantoja näihin kysymyksiin kuitenkin kuunnellaan tarkalla korvalla, sillä niiden uskotaan kertovan päättäjien arvomaailmasta.

Pew-tutkimuslaitoksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) 58 prosenttia yhdysvaltalaisista katsoo, että raskauden keskeyttämisen tulisi olla laillista kaikissa tai useimmissa tapauksissa. Vastaavasti 37 prosentin mielestä abortti tulisi kieltää aina tai useimmissa tapauksissa.

Katso myös:

"Valot pois ja ovet lukkoon!" Katso video: Zoe USA:ssa ja Leo Suomessa joutuvat harjoittelemaan varautumista kouluampumiseen