1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Verotiedot

Eero Lehti eduskunnan ja Anne Berner hallituksen suurituloisimmat – Katso listalta kaikkien kansanedustajien tulot

Kovatuloisimmat poliitikot eivät vaikuta ainoastaan Arkadianmäellä vaan myös liike-elämässä.

Verotiedot
Eero Lehti ja Anne Berner
Eero Lehti ja Anne BernerLehtikuva

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) keikkuu hallituksen tulotilaston ykkössijalla, kun katsotaan viime vuoden verotettavia tuloja.

Tämän jutun lopussa olevasta listasta voit katsoa jokaisen kansanedustajan verotettavat tulot vuonna 2017. Myös Sipilän hallituksen ministerit ovat kaikki kansanedustajia.

Bernerillä oli verotettavia tuloja yhteensä reilu 634 000 euroa, joista noin 202 000 euroa ansiotuloja ja loput pääomatuloja. Hän on sisustustekstiilien ja –tuotteiden suunnitteluun ja tukkumyyntiin erikoistuneen Vallila Interiorin pääomistaja sekä hallituksen puheenjohtaja. Eduskunnan mukaan (siirryt toiseen palveluun) hänellä on myös lukuisia muita tehtäviä erilaisissa yrityksissä, joista hän saa tuloja.

Muiden ministereiden verotettavat tulot sijoittuvat melko tasaisesti noin 120 000 ja 160 000 euron välille. Bernerin jälkeen eniten pääomatuloja, reilu 10 000 euroa, oli asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisella (kesk.). Hän kertoo saavansa ne metsätalouden harjoittamisesta (siirryt toiseen palveluun).

Ministerinpesti vaikuttaa puoluejohtajien tuloihin

Puolueiden puheenjohtajista parhaiten tienaavat ministerit eli pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) ja kulttuuri-, urheilu- ja eurooppaministeri Sampo Terho (sin.).

Sipilällä oli vajaa 160 000 euroa ansiotuloja. Pääministerin palkkio on reilu 10 000 euroa kuukaudessa (siirryt toiseen palveluun), mikä on hieman enemmän kuin muilla ministereillä. Viime vuonna Sipilällä ei ollut lainkaan pääomatuloja.

Yli 100 000 euron tulorajan pääsee myös Jussi Halla-aho (ps.). Hän tienaa europarlamentaarikkona reilu 102 000 euroa vuodessa eli paremmin kuin ne puheenjohtajakollegat, jotka istuvat eduskunnassa.

Alle 80 000 euron vuositulojen jäivät viime vuonna vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson reilulla 74 000 eurolla ja vihreiden tehtävänsä jättänyt puheenjohtaja Touko Aalto 72 000 eurolla.

Presidentin palkkio on verovapaata tuloa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei tienannut viime vuonna juurikaan verotettavia ansiotuloja, vain reilu 1 000 euroa. Tämä johtuu siitä, että tasavallan presidentin palkkio on verovapaata eli Niinistö saa 126 000 euroa puhtaana käteen (siirryt toiseen palveluun).

Pääomatuloja hänellä oli sen sijaan reilu 15 000 euroa.

Entiset presidentit saavat presidentin eläkettä, joka on 96 000 euroa verovapaana vuodessa. Tästä huolimatta molemmat entiset presidentit pääsivät tuloissaan 120 000 euron paremmalle puolelle. Tarja Halosella oli verotettavia tuloja 121 000 euroa, Martti Ahtisaarella 129 000 euroa.

Eero Lehdellä yli 1,5 miljoonaa euroa pääomatuloja

Eduskunnan tulokuningas oli odotetusti Eero Lehti (kok.), joka tienasi lähes 1,9 miljoonaa euroa viime vuonna. Tästä pääomatulojen osuus on reilu 1,5 miljoonaa euroa.

Lehden tulot ovat moninkertaiset verrattuna suurimpaan osaan kansanedustajista, joista moni tienasi jotain 70 000 ja 90 000 euron välillä. Kansanedustajan peruspalkkio on 6 510 euroa kuussa (siirryt toiseen palveluun), ja sitä korotetaan 12 edustajavuoden jälkeen. Myös valiokuntapaikat vaikuttavat kansanedustajan tuloihin.

Lehti omistaa yli 7,1 miljoonalla eurolla osakkeita (siirryt toiseen palveluun), lähes kokonaan Taloustutkimus Oy:n sekä esimerkiksi erilaisia kiinteistöjä.

Kansanedustajat saattavat kerryttää tulojaan myös esimerkiksi esiintymällä tai kirjoittamalla kirjoja. Tulokärjen 9. sijalle päätynyt Erkki Tuomioja tienasi esimerkiksi yli 6 800 euroa tekijänoikeustuloja kirjoistaan (siirryt toiseen palveluun).

Juttua on päivitetty klo 12:37. Lisätty tieto pääministeri Sipilän pääomatuloista vuonna 2017. Klo 16:12 on korjattu Kimmo Tiilikaisen titteli.

Alla olevasta listasta voit katsoa, miten kansanedustajat tienasivat viime vuonna:

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jos taulukko ei näy, lataa sivu uudelleen.

Lähde: Verohallinto
Lue seuraavaksi