EK:n suhdannebarometri: Odotukset valtakunnassa hieman laskeneet, Lapissa kuitenkin ollaan korkeammalla kuin muualla

Tuoreen suhdannebarometrin mukaan Lapin yrityksissä nähdään lähitulevaisuus selkeästi parempana kuin muualla maassa. Valtakunnallisesti yritysten odotukset ovat laskeneet piirun verran, mutta ovat silti hyvällä tasolla.

talous
Paperikone
Yle

Valtakunnassa kaikki hyvin. Vaikka sitä olisi yhteiskunnallisen keskustelun perusteella vaikea uskoa, niin siltä näyttää, kun katsoo Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreinta suhdannebarometria. Kysymyksiin loppuvuoden ja ensi vuoden alun suhdannenäkymistä vastasi kaikkiaan 1 213 yritystä.

Vaikka suhdanneodotukset ovat laskeneet edellisestä kyselystä, yritysten näkymät ovat edelleen hyvät. Tuotannon ja myynnin määrät ovat kasvaneet EK:n mukaan rivakasti ja tuotannon odotetaan edelleen kasvavan teollisuus- ja palveluyrityksissä. Rakentamisessa tuotanto näyttää asettuvan nykytasolle.

Lappi elää omaa elämäänsä

EK:n barometrissä Lappia ei ole eritelty Pohjois-Suomesta. Lapin kauppakamarin oman kyselyn mukaan 72 kyselyyn vastannutta yritystä arvioi liikevaihdon olevan lähitulevaisuudessa edelleen kasvu-uralla, investointien pysyvät yhtä korkealla ja työntekijämäärän pysyvän samana kuin edeltävällä ajanjaksolla.

– Suurin osa yrityksistä kuvaili, että tunnelmat ovat tällä hetkellä normaalit tai optimistiset. Se antaa viitettä siitä, että kasvua on näkyvissä hyvin, Lapin kauppakamarin asiamies Elsi Malkki sanoo.

Paperiteollisuudessa odotukset ovat huipussaan koko maassa ja tilanne näkyy myös Lapissa, isoja investointeja on tulossa ja vielä isompia suunnitteilla.

Myös muilla aloilla on Lapissa kehitys ollut kovaa.

– Viime vuodet ovat olleet voimakkaan kasvun aikaa. Meillä on yritysten liikevaihdot kasvaneet todella hyvin. Ja vaikka näyttäisi siltä, että odotukset ovat samalla tasolla, niin se tarkoittaa, että tilanne on edelleenkin hyvä, Elsi Malkki sanoo.

– Meillähän on tällä hetkellä hyviä kasvavia toimialoja, kuten matkailu ja palvelut, jotka tällä hetkellä työllistävät ja tuovat kysyntää.