Hyppää sisältöön

Kittilä-käräjillä puitiin, tekikö "potkuvaliokunta" virheitä vai ei

Tilapäisen valiokunnan raportin mahdollisia virheitä ei haluttu korjata, koska irtisanomispäätös olisi viivästynyt.

Ihmisiä menossa oikeussaliin 11. syyskuuta 2018. Kuva: Maija-Liisa Juntti / Yle

KITTILÄ Kittilän kuntakäräjillä kuultiin keskiviikkona kunnanjohtaja Anna Mäkelän eroa valmistelleen tilapäisen valiokunnan puheenjohtajaa eli keskustan silloista varavaltuutettua Veli-Matti Junnolaa (kesk.). Oikeudessa puhuttiin paljon siitä, oliko valiokunnan työstämässä raportissa virheitä.

Edellipäivänä tiistaina valiokunnan varapuheenjohtaja Torsti Patakangas (kok.) sanoi oikeudessa, että valiokunnan raportissa saattoi olla virheitä, mutta ne eivät olleet merkityksellisiä itse asian eli kunnanjohtajan ja kuntapoliitikkojen välisen luottamuspulan kannalta. Patakankaan mukaan tilapäinen valiokunta ei myöskään ollut vastuussa mahdollisista virheistä, vaan Kittilän kunnanvaltuuston olisi pitänyt korjata ne.

Keskiviikkona Veli-Matti Junnola totesi oikeudessa moneen kertaan, että tilapäisen valiokunnan raportissa ei ollut hänen mukaansa mitään virheitä. Lisäksi kunnanjohtaja Mäkelä olisi Junnolan mukaan joka tapauksessa erotettu jossain vaiheessa, sillä kuntapoliitikkojen enemmistö koki syvää epäluottamusta Mäkelää kohtaan.

Syyttäjä kysyi Junnolalta, miksi tilapäinen valiokunta ei korjannut raportin virheitä, vaikka esimerkiksi tilapäisen valiokunnan sihteeri Saanareetta Virikko ehdotti niihin korjauksia. Junnola vastasi, että "joukkuepelaamisessa on monta taktiikkaa ja niistä valitaan joku" ja lautakunta katsoi riittäväksi sen, miten asiat on kirjattu raportissa.

Virheitä ei haluttu korjata, koska se olisi viivästyttänyt päätöstä

Junnolan jälkeen oikeudessa kuultu tilapäisen valiokunnan keskustalainen jäsen Vilho Molkoselkä (kesk.) taas kertoi poliisin esitutkinnassa, että raportin virheitä ei haluttu korjata, koska se olisi viivyttänyt asian käsittelyä.

Myös Torsti Patakangas sanoi oikeudessa tiistaina, että mahdollisiin virheisiin ei haluttu puuttua, koska siinä tapauksessa olisi jouduttu uuteen kuulemiskierrokseen. Junnola puolestaan ei muistanut oikeudessa käyneensä mitään keskustelua uusien kuulemiskierrosten tarpeellisuudesta sihteeri Virikon kanssa.

Molkoselkä kertoi myös, että valiokunta päätti pitää raportista pois tiedon, että apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske oli määrännyt esitutkinnan aloitettavaksi uudelleen hissiyhtiön epäselvyyksistä. Molkoselän mukaan näin toimittiin, koska raportti oli jo aika lailla valmis ja Kalskeen määräys ei liittynyt kunnanjohtajan luottamuksen menetykseen.

Vastuuta pallotellaan joka suuntaan

Monet valiokunnan jäsenet ovat pyrkineet vierittämään oikeudessa vastuun kunnanjohtaja Mäkelän laittomasta erottamispäätöksestä Kittilän kunnanvaltuustolle, joka teki vielä kokouksessa muutoksia tilapäisen valiokunnan päätösesitykseen.

Joidenkin syytettyjen mukaan vastuu kuuluu valtuuston senaikaiselle puheenjohtajalle Inkeri Yritykselle (vas.) Heidän mielestään Yritys puuttui asiaan väärissä paikoissa ja jätti puuttumatta siihen oikeassa paikassa – eli siinä kunnanvaltuuston kokouksessa, jossa hyväksyttiin tilapäisen valiokunnan esityksestä muutettu päätös kunnanjohtajan erottamisesta.

Yksi keskustelunaihe keskiviikkona oli myös Saanareetta Virikon rooli tilapäisessä valiokunnassa. Aiemmin Virikon puolustus korosti, että hän oli valiokunnassa vain sihteerinä, joka kirjasi muiden tekemiä päätöksiä raporttiin. Monet syytetyt puolestaan ovat kertoneet Virikon vaikuttaneen myös valiokunnan tekemän raportin sisältöön.

Oikeudessa käytiin keskiviikkona läpi muun muassa sähköpostiviestejä, joiden perusteella Virikko on tehnyt sisällöllisiä esityksiä raporttiin. Virikkoa saatetaankin kuulla uudelleen oikeudessa hänen asemansa selventämiseksi.

Lue myös

Yle Rovaniemi jatkaa Kittilän virkarikosoikeudenkäynnin seuraamista Lapin käräjäoikeudessa.