1. yle.fi
  2. Uutiset

Kouvola sai kaksi 18-vuotiasta kaupunginjohtajaa yhdeksi päiväksi – yrittivät muuttaa maailmaa jo esikoulussa

Päivä johtajana-tempausta vietettiin Kouvolassa neljättä kertaa.

nuoret
Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka, Onni Espo ja Juho Lanki
Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka sekä Onni Espo ja Juho Lanki aloittivat päivänsä käymällä aikataulua läpi.Juulia Tillaeus / Yle

Kaksi nuorta miestä kapuaa Kouvolan kaupungintalon portaita ylös aamun hämärässä. 18-vuotiaat Onni Espo ja Juho Lanki ovat kiivenneet samoja portaita aiemminkin, sillä molemmat kuuluvat Kouvolan nuorisovaltuustoon.

Tällä kertaa matka ei kuitenkaan kulje nuorisovaltuustoon. Edessä on päivä kaupunginjohtajina.

Ystävykset hakivat päivän mittaista pestiä Kouvolan kaupunginjohtajina yhdessä. Arpaonni suosi hallintotehtäviin tähtäävää kaksikkoa.

– Tämä päivä on tosi hieno ja ainutlaatuinen mahdollisuus, joka voi antaa tosi paljon kokemusta johtamisesta ja siitä, millaista se olisi kaupungin puolella, sanoo Juho Lanki.

– Kovin moni ei pääse seuraamaan kaupunginjohtajan päivää. Tähänkin tempaukseen oli paljon hakijoita, ja me pääsimme tähän mukaan arvalla. Meillä kävi aika hyvä tuuri, Onni Espo toteaa.

Vaikuttaminen kiinnostaa

Kouvolan Nuorkauppakamari järjesti Päivä johtajana-tempauksen Kouvolassa nyt neljättä kertaa. Mukaan ilmoittautui 16 paikallista johtajaa – yhtenä heistä kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Kaverukset ovat jo aikaisempina vuosina harkinneet hakemista mukaan Päivä johtajana-tempaukseen, mutta mukana ei ole ollut heitä kiinnostavia johtajia.

– Kaupunginjohtajan kanssa pääsee seuraamaan omaa mielenkiinnon kohdetta vähän eri näkökulmasta, Onni Espo toteaa.

Onni Espo ja Juho Lanki
Onni Espo ja Juho Lanki ovat olleet kaveruksia 4–vuotiaista saakka. Molemmat kiinnostuivat vaikuttamisesta jo varhain.Juulia Tillaeus / Yle

Sekä Espo että Lanki tähtäävät opiskelemaan hallintotieteitä. Molempien kiinnostus politiikkaan ja yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen heräsi jo varhain.

– Jo kuusivuotiaana esikoulun 15-minuuttinen välitunti oli mielestäni liian lyhyt, ja halusin pidentää sitä. Itkimme vähän esikoulun opettajalle, ja saimme pidennettyä ruokavälituntia. En tiedä oliko se minusta kiinni, mutta tahtotila oli ainakin, Onni Espo naurahtaa.

Kummankaan perheessä ei ole johtajia, mutta politiikkaa on aina seurattu tiiviisti.

– Isomummolla on aina ollut eduskunnat täysistunnot pyörimässä, kun siellä on vierailtu, Juho Lanki kertoo.

Odotukset täyttyivät

Päivä johtajana-tempauksia on järjestetty eri puolilla Suomea jo vuosien ajan. Nuorkauppakamarin tempauksen tavoitteena on tarjota nuorille mahdollisuus tutustua heitä kiinnostaviin töihin ja antaa näkökulmia ura- ja opiskelusuunnitelmiin.

Reilun viikon päästä äitiyslomalle jäävä kaupunginjohtaja Marita Toikka otti nuorukaiset mielellään vastaan.

– Tässä omalta osalta pystyy tarjoamaan nuorille näköalapaikkoja siitä, millaista johtamistyö kuntasektorilla on. Haluan näyttää ihan sitä todellista työelämää kuntapuolella, Marita Toikka sanoo.

Onni Espo, Juho Lanki ja Marita Toikka
Päivään kuului talousaiheinen seminaari, jossa nuoret pääsivät tapaamaan myös muita johtajia.Pyry Sarkiola / Yle

Nuorten kaupunginjohtajien päivään kuului kokouksia ja talousaiheinen seminaari. Päivä täytti odotukset.

– Tiesin jo etukäteen, että kaupunginjohtajan työ on hyvin vastuullista, Juho Lanki sanoo.

Juho Lanki
Nuorukaiset pääsivät kokeilemaan kaupunginjohtajan tuolia. Kuvassa Juho Lanki.Juulia Tillaeus / Yle

Päällimmäisenä nuorukaisten mieleen jäivät keskustelut kaupunginhallinnon ja muiden johtajien kanssa. Erityisesti seminaari oli mieleinen.

– Oli tosi antoisaa päästä kuulemaan asioista ja keskustelemaan ihmisten kanssa. Opin talousasioista ja miten kansainvälisen talouden asiat vaikuttavat Suomeen ja sitä kautta myös Kouvolaan, Onni Espo kertoo.

Myös näkemys kaupunginjohtajan tehtävistä selkeytyi.

– Marita Toikka kertoi, että kaupunginjohtajan työhön kuuluu paljon edustustehtäviä ja myös kokousmatkoja, Espo sanoo.

Onni Espo
Onni Espo nautti keskusteluista päivän aikana tapaamiensa ihmisten kanssa.Juulia Tillaeus / Yle

– Kaikki ottivat meidät tosi lämpimästi vastaan, ja Marita oli oikein ystävällinen meitä kohtaan. Pääsimme keskustelemaan tasavertaisesti, Juho Lanki sanoo päivän päätteeksi.

Päivä kaupunginjohtajana vahvisti Espon ja Langin kiinnostusta hallintotehtäviin.

– Kyllä tästä sai sellasta uudenlaista intoa, että oikeastaan vahvisti vaan sitten niitä tulevaisuuden suunnitelmia, toteaa Onni Espo.

Lue seuraavaksi