1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkkilainen syyttäjä: Sauditoimittaja Khashoggi kuristettiin ja hänen ruumiinsa hävitettiin heti

Istanbulissa tapausta tutkineen Turkin ja Saudi-Arabian ryhmä ei ole edistynyt yhteistyössään.

Jamal Khashoggi
Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatin ovet.
Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatin ovet.Sedat Suna / EPA

Istanbulin syyttäjän mukaan toimittaja Jamal Khashoggi surmattiin heti kun tämä oli astunut Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin. Khashoggi surmattiin kuristamalla ja hänen ruumiinsa paloteltiin ja hävitettiin heti, kertoi syyttäjä Irfan Fidan CNN Türkille.

Fidanin mukaan toimittajan surma oli suunniteltu murha.

Syyttäjän mukaan saudien syyttäjältä on yritetty saada tietoa siitä, missä Khashoggin jäännökset sijaitsevat. Tapaamisissa Turkin ja Saudi-Arabian syyttäjän Saud al-Mojebin kanssa ei kuitenkaan ole edistytty.

Istanbulin syyttäjä on kutsuttu Saudi-Arabiaan. Turkki ja Saudi-Arabia ovat perustaneet yhteisen tutkimusryhmän tapauksen selvittämiseksi.

Aiemmin saudien yleinen syyttäjä on kertonut, että Khashoggin surma oli tahallinen.

Toimittaja Khashoggi astui sisään Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin 2. lokakuuta, eikä palannut kihlattunsa luokse. Khashoggi oli hakemassa asiakirjoja, jotta voisi mennä naimisiin.

Saudi-Arabian selitykset Khashoggin kohtalosta ovat muuttuneet useita kertoja. Aluksi miehen väitettiin olevan elossa tai kadonneen. Toissaviikonloppuna saudiviranomaiset vihdoin myönsivät Khashoggin kuolleen.

Lue lisää:

Saudi-Arabian ulkoministeri: Khashoggin kuolemasta on syntynyt mediahysteria

Morsian: Khashoggi ei uskonut joutuvansa isoihin ongelmiin Saudi-Arabian konsulaatissa

Ennen Khashoggin murhaa Saudi-Arabia on muiluttanut Euroopasta ainakin kolme toisinajattelijaprinssiä – He kaikki ovat kadonneet

Sauditoimittaja Khashoggi oli monikasvoinen – eliittisuvun poika kulki maailmalla Afganistanista Yhdysvaltoihin mutta maksoi lopulta hengellään kuningashuoneen arvostelusta

Saudien kootut selitykset: Näin kertomus Khashoggin kohtalosta on muuttunut – ja näin eri käänteitä on maailmalla kommentoitu

Lue seuraavaksi