1. yle.fi
  2. Uutiset

Iina Puskalan mieletön urakka päättyi: maraton vuoden ajan joka päivä!

365 maratonia vuoden aikana juossut karvialainen kuuluu nyt maailman harvalukuiseen porukkaan.

maratonjuoksu
Karvialainen Iina Puskala juoksi maratonin vuoden ajan joka päivä.
Karvialainen Iina Puskala juoksi maratonin vuoden ajan joka päivä.Jenni Joensuu / Yle

KarviaIina Puskala hölkkäsi keskiviikkona iltapäivällä kotipihaansa monipäisen kannattajajoukon saattelemana. Maalissa odotti toimittajien ja lehtikuvaajien sekä lukuisten onnittelijoiden joukko.

Pohjois-Satakunnassa, Karviassa asuva Puskala saattoi päätökseen ennenkuulumattoman kestävyysjuoksu-urakkansa. Vuoden aikana hän juoksi jokaisena päivänä täyspitkän maratonin. Kilometrejä karttui yli 15 000.

Moni varoitteli, etteivät pää ja jalat kestä. Mutta kyllä kesti!

Iina Puskala

Kuvitteellisen maaliviivan hän ylitti kaulatusten miehensä ja poikansa kanssa. Maalissa haastatteluja antoi huojentunut perheenäiti.

– Moni varoitteli, etteivät pää ja jalat kestä. Mutta kyllä kesti! Vähän on jäykkyyttä nivelissä. Mitään akrobaattia ei minusta nyt leivota.

Seitsemän vuotta sitten belgialaismies pääsi Guinnessin ennätystenkirjaan yhtä monella maratonilla. Pari vuotta myöhemmin tanskalaisnainen juoksi maratonin vuoden jokaisena päivänä ja viimeisenä kaksi. (siirryt toiseen palveluun) Muita yrittäjiä ei viime aikoina ole ainakaan kovin näkyvästi julkisuudessa esitelty.

Lopettaminen kävi mielessä

Iina Puskala kertoi Ylen haastattelussa tammikuussa, että hän avasi kuntosalin oven ensimmäistä kertaa vuonna 2012. Juoksemaan hän ryhtyi, kun piti saada tupakan tukkimat keuhkot auki.

Ensimmäisen maratoninsa Puskala juoksi viisi vuotta sitten. Seuraavana vuonna hän pisteli menemään niitä jo viitisentoista. Lopulta pähkähullu idea vuoden mittaisesta maraton-putkesta alkoi itää.

Vuosi sitten urakkaa aloittaessaan hän oli vakuuttunut projektin onnistumisesta. Vaikeita hetkiä mahtui silti vuoteen monta.

– Joskus on ollut lopettaminen hiuskarvan varassa. Välillä väsytti, ketutti ja tuli riitaa läheisten kanssa. Arki koetteli joskus, mutta tässä sitä ollaan.

Karvialainen Iina Puskala juoksi vuoden jokaisena päivänä maratonin.
Jenni Joensuu / Yle

Levon aika

Iina Puskala kuuluu nyt maailmalla harvalukuiseen joukkoon, joka on juossut maratonin vuoden jokaisena päivänä. Pääkopassa on kestävyysjuoksijan mukaan tapahtunut vuoden aikana paljon.

– Olen saanut jonkin verran itseluottamusta. Yhdenkin maratonin juokseminen on henkisesti vaikeaa. Tuntuu hyvältä, kun pääsee maaliin päivä toisensa jälkeen.

Välillä väsytti, ketutti ja tuli riitaa läheisten kanssa. Arki koetteli, mutta tässä sitä ollaan.

Iina Puskala

Samaa urakkaa ennätysnainen ei aio toistaa. Onko Puskalan juoksut nyt juostu?

– Ajattelin levätä viikon tai pari. Muu urheilu toki jatkuu, ja varmaan minut nähdään juoksemassa jatkossakin.

Urakan päättymistä Puskala aikoo juhlia läheistensä kanssa – saunoen ja samppanjaa juoden.

Juttua päivitetty 02.11. klo 19.01: Puskalan juoksemista maratoneista vain osa oli tilastokelpoisia. Ingressissä kerrottiin virheellisesti aiemmin, että kaikki 365 maratonia olisi ollut tilastokelpoisia.

Lisää aiheesta:

Rapakuntoinen ketjupolttaja juoksi pahaa oloa pakoon – nyt taittuu jo maraton vuoden jokaisena päivänä

Yle Porin Instagram-video Iina Puskalan urakan päättymisestä (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi