Vatikaanin rakennuksesta löytyi luita – Italian etsityimpiin kuuluvan teinitytön perhe vaatii totuutta

80-luvulla kadonneiden kahden teinitytön Emanuela Orlandin ja Mirella Gregorin tapaukset ovat yhä selvittämättä.

Emanuela Orlandin veli Pietro Orlandi on jatkanut totuuden etsintää siskonsa katoamisen jälkeen. Kuva: Fabio Fustaci / EPA

Roomassa Vatikaanin rakennuksesta on löytynyt ihmisen luita, joiden toivotaan ratkaisevan Italiassa paljon esillä olleiden kahden teinitytön katoamistapaukset.

Luut löytyivät maanantaina, kun paavin hallinnon omistamassa rakennuksessa tehtiin korjaustöitä. Luiden löytymisestä kertoi paavin hallinto.

Rakennustyöntekijöitä tekivät löydön maanantaina. Kuva: Fabio Frustaci / EPA

Kaksi teinityttöä, Emanuela Orlandi ja Mirella Gregori katosivat peräkkäisinä kuukausina vuonna 1983 (siirryt toiseen palveluun).

Orlandin perhe on asianajajansa välityksellä ilmoittanut vaativansa lisätietoa luiden löytymisestä ja niiden liittymisestä kadonneiden tyttöjen tapauksiin.

Vatikaani ei tiistaina lausunnossaan viitannut Orlandiin tai Gregoriin. Italialaistutkijoita on pyydetty määrittämään luista kuolleen sukupuoli, ikä ja arvioitu kuolinaika.

Rakennus, josta luut löytyivät, kuului aikoinaan juutalaiselle bisnesmiehelle, joka oli kääntynyt katolaiseksi. Hän oli fasistipuolueen jäsen ennen kuin Italia sääti rotulait. Lahjoitus tehtiin vuonna 1949.

Luut löytyivät Vatikaanin lähetystöstä, läheltä Villa Borghesen museota. Kuva: Fabio Frustaci / EPA

Asiantuntijoiden mukaan löytyneistä luista voidaan löytää kuolleen ikä, sukupuoli ja kuolinpäivä noin 10 päivän kuluessa, jos luista saadaan otettua DNA-näyte.

Toinen lähti soittotunnille

15-vuotias Emanuela Orlandi oli Vatikaanissa työskennelleen poliisin tytär. Hänet nähtiin viimeisen kerran 22. kesäkuuta, kun hän lähti soittotunnille.

Orlandin katoaminen on vuosien saatossa liitetty niin jengirikollisuuteen kuin paavi Johannes Paavali II:n salamurhaa yrittäneeseen turkkilaiseen Mahmet Ali Agcaan.

Orlandin veli on syyttänyt Vatikaania salailusta.

Lisäksi tapauksesta on pyörinyt julkisuudessa erilaisia asiakirjoja, joissa sormi osoittaa Vatikaaniin. Papereiden mukaan Vatikaani olisi kidnapannut Orlandin ja lähettänyt tämän ulkomaille.

Vatikaani on puolestaan vastannut väitteisiin kertomalla tekevänsä yhteistyötä Italian poliisin kanssa.

Toinen vastasi ovipuhelimeen ja katosi

16-vuotias Mirella Gregori puolestaan katosi 40 päivää ennen Orlandia, toukokuun alussa vuonna 1983. Hänen äitinsä kertoi, että tytär oli vastannut ovipuhelimeen ja kertonut lähtevänsä ulos koulukaverinsa kanssa.

Tutkijat eivät ole poissulkeneet sitä, että tapaukset saattavat liittyä toisiinsa.

Orlandia on etsitty useasti hänen katoamisesta jälkeen, sillä hänellä oli yhteys Vatikaaniin perheensä kautta. Vuosien saatossa hautalöydöt ja silminnäkijöiden johtolangat eivät ole ratkaisseet tapausta.

Orlandi ja Gregori olisivat nyt 50-vuotiaita.