1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Meksikon ja Yhdysvaltojen raja

Trumpin puheet 15 000 sotilaan lähettämisestä Meksikon rajalle hämmästyttävät Pentagonissa – ”Ei linjassa suunnitelmiemme kanssa”

Operaatiota johtava yhdysvaltalainen kenraaliluutnantti ei tiedä, mistä Trumpin ilmoittama luku on peräisin.

Meksikon ja Yhdysvaltojen raja
Suuri ihmisjoukko lepotauolla.
Luis Villalobos / EPA-EFE

Presidentti Donald Trumpin puheet siitä, että Yhdysvallat voi lähettää jopa 15 000 sotilasta Meksikon rajalle, hämmästyttävät puolustusministeriö Pentagonissa.

Operaatiota johtava kenraaliluutnantti Terrence O'Shaughnessy kertoo uutistoimisto AP:lle, ettei tiedä, mistä presidentti puhuu.

– En rehellisesti sanottuna tiedä, mistä se (luku) on peräisin. Se ei ole linjassa tekemiemme suunnitelmien kanssa, sanoo O'Shaughnessy.

Pentagon ilmoitti maanantaina, että se lähettää 5 239 sotilasta avustamaan rajaviranomaisia Teksasin ja Meksikon väliselle raja-alueelle.

Trump on ottanut siirtolaiskaravaanin keskeiseksi vaaliteemakseen ensi viikon kongressivaaleihin. Keskiviikkona hän kuvaili siirtolaisjoukkoa "vaaralliseksi ihmisryhmäksi, jota ei päästetä maahan".

Presidentti on myös toistuvasti kuvaillut tilannetta "hyökkäykseksi Yhdysvaltoihin”.

Mikäli Trump todella lähettää 15 000 sotilasta Meksikon-vastaiselle rajalle, on kyseessä yhtä suuri sotilaallinen panostus kuin mitä Yhdysvalloilla on Afganistanin sodassa.

Miksi Meksiko lähettää joukkoja etelärajalle ja lupaa apua siirtolaiskaravaanille? – "Trump ei ole ikuisesti vallassa"

Yhdysvallat sijoittaa yli 5 000 sotilasta Meksikon-vastaiselle rajalle – osa heistä aseistetaan

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi