Kotimaahansa paluuta pelännyt prinssi saapui Saudi-Arabiaan – sai turvatakuut Yhdysvalloilta ja Britannialta?

The New York Timesin mukaan Saudi-Arabian kuninkaan veli on pelännyt paluuta kotimaahansa sen jälkeen, kun hän viime kuussa vaikutti arvostelevan kuningasta ja kruununprinssiä Jemenin sodasta.

Jamal Khashoggi
Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatin ovi.
Jamal Khashoggi katosi Saudi-Arabian Istanbulin konsulaattiin lokakuun alussa.Tolga Bozoglu / EPA

Lontoossa asunut saudiprinssi Ahmed bin Abdulaziz al-Saud on palannut takaisin Saudi-Arabiaan.

Noin 70-vuotias prinssi Ahmed on Saudi-Arabian kuninkaan Salmanin ainoa elossa oleva veli ja kohun keskelle joutuneen, maata todellisuudessa johtavan kruununprinssi Mohammed bin Salmanin setä.

Hänen paluunsa on herättänyt runsaasti spekulaatioita muun muassa siitä, yrittääkö maan kuningashuone näin puhdistaa imagoaan, joka on tuhriintunut pahoin kuukausi sitten surmatun toimittaja Jamal Khashoggin tapauksen vuoksi.

Joidenkin arvioiden mukaan prinssin avulla kruununprinssi Mohammedin rajatonta valtaa voitaisiin rajoittaa. Toisten, täysin päinvastaisten arvioiden mukaan prinssi voisi puolestaan lujittaa bin Salmanin asemaa.

The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan prinssi Ahmed on pelännyt paluuta Saudi-Arabiaan sen jälkeen, kun hän viime kuussa vaikutti arvostelevan kuningasta ja kruununprinssiä Jemenin sodasta.

Prinssi Ahmed ilmoitti Lontoossa Jemenin sotaa vastustaville mielenosoittajille, ettei vastuu sodasta kuulu kuningashuoneelle, vaan kuninkaalle ja kruununprinssille. Kun video prinssi sanomisista tuli julkisuuteen, kiirehti tämä tarkentamaan, että hänen lausuntonsa oli tulkittu väärin.

Al-Jazeera-kanavan (siirryt toiseen palveluun) mukaan prinssi Ahmed suostui palaamaan Saudi-Arabiaan vasta sen jälkeen, kun Yhdysvallat ja Britannia antoivat tälle takuut paluun turvallisuudesta.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman.Alexei Druzhinin / EPA

Turkin syyttäjä kertoi yksityiskohtia Khashoggin tappamisesta

Turkin syyttäjänvirasto kertoi keskiviikkona, että Khashoggi surmattiin heti kun tämä oli astunut Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaattiin. Khashoggi surmattiin kuristamalla ja hänen ruumiinsa paloiteltiin ja hävitettiin heti, kertoi pääsyyttäjä Irfan Fidan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun virallinen taho Turkissa on kertonut yksityiskohtia Khashoggin surmahetkestä. Aiemmin kyseisiä tietoja ovat antaneet vain nimettömät turkkilaiset viranomaislähteet.

Turkin pääsyyttäjä antoi lausuntonsa sen jälkeen, kun hän oli keskustellut tapauksesta Saudi-Arabian yleisen syyttäjän Saud al-Mojebin kanssa.

Turkin pääsyyttäjä ilmoitti, ettei heidän välisissään neuvotteluissa saavutettu mitään konkreettista. Saudisyyttäjä palasi neuvottelujen jälkeen takaisin kotimaahansa.

Yksi kysymys, jolle ei tunnu löytyvän vastausta, on se, missä ovat Khashoggin maalliset jäännökset. Saudi-Arabia on aiemmin sanonut, että jäännökset hävitti Istanbulissa ”paikallinen yhteistyötaho.”

– Keskiviikkona Riad kuitenkin kiisti väitteen, kerrotaan Turkin syyttäjänviraston tuoreessa lausunnossa.

Useat nimettömät turkkilaislähteet kertoivat keskiviikkona, että Turkissa käynyttä Saudi-Arabian yleistä syyttäjää kiinnosti tapauksen selvittämistä enemmän se, mitä todisteita turkkilaisilla on Khashoggin murhasta.

Saudi-Arabian ulkoministeri: Khashoggin kuolemasta on syntynyt mediahysteria

Morsian: Khashoggi ei uskonut joutuvansa isoihin ongelmiin Saudi-Arabian konsulaatissa

Ennen Khashoggin murhaa Saudi-Arabia on muiluttanut Euroopasta ainakin kolme toisinajattelijaprinssiä – He kaikki ovat kadonneetEnnen Khashoggin murhaa Saudi-Arabia on muiluttanut Euroopasta ainakin kolme toisinajattelijaprinssiä – He kaikki ovat kadonneet

Lisää aiheesta muualla:

King Salman's brother 'returns to Riyadh' amid Khashoggi crisis (siirryt toiseen palveluun)

Senior Saudi Prince Returns to Kingdom as Royals Confront Khashoggi Crisis (siirryt toiseen palveluun)