1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Verotiedot

Kryptovaluutta-sijoituksilla monimiljonääriksi? Startup-yrittäjä Alexander Hanhikoski nousi yllättäen vuoden 2017 tulokärkeen

Hanhikosken huimien pääomatulojen taustalla voivat olla onnistuneet sijoitukset virtuaalirahaan.

Verotiedot
Alexander Hanhikoski
Alexander HanhikoskiHandout / Lehtikuva

Kryptovaluuttaan sijoittamisella voi tehdä miljoonatilin.

Pikasiirto.fi-nimellä (siirryt toiseen palveluun) toimivan Bittisiirto Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Alexander Hanhikoski löytyy yllättäen viime vuoden tulokärjen kolmannelta sijalta.

Vuonna 1986 syntyneen Hanhikosken tulot olivat noin 24,6 miljoonaa euroa. Suurin osa tuloista koostui pääomatuloista. Ansiotuloja hieman yli kolmekymppinen startup-yrittäjä tienasi vain 30 000 euroa.

Bittisiirto on perustettu Jyväskylässä vuonna 2013. Viime vuonna yhtiö teki 2,3 miljoonan euron liikevaihdolla voittoa peräti 1,5 miljoonaa euroa.

Pikasiirtopalvelu julkaistiin runsas neljä vuotta sitten elokuussa 2014. Hanhikoski on opiskellut tietotekniikkaa Aalto-yliopistossa ja Jyväskylän yliopistossa.

Onko kovien tulojen taustalla yrityskauppa vai virtuaalivaluutta?

Maksusovelluksen kehittäneen Alexander Hanhikosken kovia pääomatuloja voi selittää virtuaaliraha etheriin sijoittaminen jo varhaisessa vaiheessa. Tämän hän vahvisti Ylelle iltapäivällä.

Kryptovaluuttoja seuraava Bittiraha.fi (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että Hanhikoski olisi ostanut ethereitä niiden julkaisun yhteydessä, kun virtuaalirahan kurssi oli alhainen. Tämän jälkeen kryptovaluutan arvo on moninkertaistunut.

Ether on tällä hetkellä markkina-arvoltaan maailman toiseksi suurin kryptovaluutta bitcoinin jälkeen.

Toinen syy yrittäjän huimille tuloille voisi olla se, että hän on myynyt osan Bittisiirrosta pääomasijoittajalle.

Hanhikoski kertoi Kauppalehdelle vuonna 2015 (siirryt toiseen palveluun), että hän hakee pääomasijoittajilta rahoitusta yrityksen palvelujen laajentamiseen. Hän kertoi, että siihen asti yritystä on rakennettu omilla ja sukulaisten varoilla.

Maksualusta nopeuttaa merkittävästi tilisiirtoja

Hanhikoski on Bittisiirron lisäksi mukana myös parissa muussa yrityksessä.

Esimerkiksi Legendary Capital tekee arvopaperi- ja raaka-ainesopimuskauppaa ja omistaa kiinteistöjä eli toimii käytännössä Hanhikosken sijoitusyhtiönä.

Hanhikosken yrityksen Bittisiirron maksualusta nopeuttaa pankkien välisiä tilisiirtoja. Sitä käyttävät sekä kuluttajat että yritykset.

Rahasiirron voi tehdä kaikkien suurten suomalaisten pankkien tileiltä ympäri vuorokauden.

Pikasiirto.fi veloittaa siirrosta tietysti maksun. Yhtiön nettisivujen mukaan palvelulla on jo yli 100 000 käyttäjää.

Yhtiö kertoo, että raha siirtyy tililtä toiselle jopa sekunneissa. Pankkien kautta rahasiirto voi viedä parikin päivää.

Juttua on korjattu 17.46 Jutun alusta poistettu viittaus rahansiirtopalveluihin, ja lisätty tieto, että Hanhikoski vahvisti myöhemmin tulojen syntyneen kryptovaluuttaan sijoittamisesta. Hanhikosken valmistuminen muutettu opiskeluksi.

Lue myös: Suurituloisimpien kolmen kärkeen kiilannut yllätysnimi Alexander Hanhikoski sijoitti virtuaalirahaan – lue päivän kiinnostavimmat verouutiset täältä

Lue seuraavaksi