Hyppää sisältöön

Nelimetrinen kekripukki suihkusi tulta ilmaan Kajaanissa, näin kekriperinne toi valoa pimeyteen

Valtavan kekripukin polttaminen on ollut Kajaanissa perinteenä noin parinkymmenen vuoden ajan. Seuraa pukin polttoa suorassa lähetyksessä.

Kekripukki tulessa
Viikon verran ihailtavana ollut kekripukki kelluu Kajaaninjoessa ja poltetaan Kekrijuhlassa satojen ihmisten seuratessa.

Oljista tehty kekripukki sai seisoa rauhassa Kajaanin rantapuistossa vajaan viikon verran ennen kekrijuhlan huipentumaa. Vuodesta 2008 alkaen kekripukki on kellunut viikon Kajaaninjoella ennen polttamistaan, mutta viime vuonna ja tänä vuonna pukki seisoi ensin puistossa ennen vesille laskua.

Syynä on sattuma: viime vuonna puistossa oli niin liukkaat tiet, että pukki jätettiin puistoon seisomaan. Kaupunkilaiset innostuivat, kun pääsivät pukkia ihailemaan lähempää. Niinpä kekripukki päätettiin jättää vajaaksi viikoksi puistoon tänäkin vuonna.

Kekripukin koko paljastuu vasta, kun sen viereen pääsee seisomaan. Kuva: Sanna Kähkönen/Yle

Ruotsin Gävlen olkipukkiperinnettä ovat varjostaneet lukuisat tuhopoltot ja esimerkiksi viime vuonna siellä on tarvittu jopa turvatoimia pukin suojeluun. Kajaanissa pukit ovat saaneet olla suurimmaksi osaksi koskemattomina, osa kaupunkilaisista on jopa toivonut, että pukkia ei edes poltettaisi.

Viimeisen kymmenen vuoden ajan Kajaanin kekripukin on rakentanut sotkamolainen Jouko Sormunen. Vuosien varrella kekripukit ovat olleet hyvin eri näköisiä (siirryt toiseen palveluun) (Kainuun Sanomat). Kekripukin polttaminen näkyy paljon myös somessa.

Kajaaninjoen rantaa valaisevat myös sadat pienet lamput, lyhdyt tai valot, joita kajaanilaiset ovat tuoneet tullessaan. Kekripukki sytytetään noin klo 18 jälkeen. Kekrijuhlan tuott kulttuuriosuuskunta G-Voima yhteistyökumppaneineen.

Kekripukin poltto vuodelta 2015. Kuva: Katja Oittinen / Yle
.
.