1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen kehitysapu on saanut lapsia kouluun ja tuonut vessoja kyliin – Ilmastonmuutoksen torjunta kärsi eniten budjettileikkauksista

Suomen kehitysavulla on saatu aikaan näkyviä tuloksia, käy ilmi ulkoministeriön tuoreesta kehityspolitiikan tulosraportista.

kehitysyhteistyö
Naisia kaivolla
Suomen tukemien vesiohjelmien ansiosta miljoonat ovat päässeet kunnollisen sanitaation ja vedenjakelun piiriin Etiopiassa, Keniassa ja Nepalissa.Tobias Hase / EPA

Parannuksia naisten asemaan Nepalissa, parempaa opetusta Etiopiassa, vientialojen työpaikkoja Kirgisiassa.

Nämä ovat esimerkkejä siitä, mitä Suomen kehitysyhteistyöllä on saatu aikaan viime vuosina.

Torstaina julkistettu ulkoministeriön kehityspolitiikan tulosraportti arvioi Suomen tekemää kehitysyhteistyötä lukuina ja saavutuksina.

Suomi on tukenut esimerkiksi vammaisten lasten pääsyä koulutukseen Etiopian koulutusuudistuksessa. Suomen tukemien vesiohjelmien ansiosta miljoonat ihmiset ovat päässeet kunnollisen sanitaation ja vedenjakelun piiriin Etiopiassa, Keniassa ja Nepalissa.

Vuoden 2016 merkittävät määrärahaleikkaukset (siirryt toiseen palveluun) ovat raportin mukaan vähentäneet kehityspolitiikan tuloksia. Leikkaukset kohdistuivat tuntuvasti monenkeskiseen yhteistyöhön, kansalaisjärjestöihin ja henkilöstöön.

– Olemme kyllä havainneet, että Suomea ei ole otettu niin vakavasti pohjoismaisissa tai kansainvälisissä piireissä, kun meidän rahoitus on pienentynyt. Toisaalta keskittymällä meille tärkeisiin asioihin olemme pystyneet pitämään yllä hyvää profiilia, summaa ulkoministeriön kehityspoliittisen osaston päällikkö Satu Santala.

Tulosraportissa arvioidaan Suomen kehityspolitiikkaa ja -yhteistyötä vuosina 2015–2018.

Ilmastorahoitus kärsi

Käytännön kehitysapua tekevien järjestöjen kattojärjestön Kepan kansalaisyhteiskunnan ja edunvalvonnan asiantuntija Pauliina Savola sanoo, että leikkauksilla on ollut suora vaikutus.

– Meidän arvioiden mukaan noin miljoona ihmistä jäi ilman apua leikkausten yhteydessä. Tuloksia saadaan nimenomaan pitkäjänteisyydellä, jota leikkaukset ovat vaikeuttaneet, Savola sanoo.

Tytöt kantavat vettä Kenian Homa Bayssa.
Tytöt kantavat vettä Kenian Homa Bayssa. Suomi on tukenut vedenjakelua muun muassa Keniassa.Stephen Morrison / EPA

Erityisen paljon leikkausten yhteydessä supistui ilmastorahoitus, jolla hillitään ilmastonmuutosta ja tuetaan kehittyvien maiden sopeutumista siihen. Raportissa todetaankin, että Suomen pitäisi rahoittaa enemmän ilmastonmuutosta hillitseviä toimia.

– Vahvistamme parhaillaan sitä, että ilmastonmuutos otetaan huomioon systemaattisesti kaikessa toiminnassa, ulkoministeriön Santala sanoo.

Santalan mukaan osa Suomen avusta on kuitenkin parantanut varautumista kuivempaan ilmastoon. Suomen tuella on esimerkiksi parannettu puhtaan veden saatavuutta Etiopiassa.

Yritysten ja sijoitusten rooli kasvuun

Tulosraportissa suositellaan, että Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajama sijoitusmuotoinen ja yrityspainotteinen kehitysyhteistyö jatkuu. Raportti arvioi sijoitusrahoituksen moninkertaistavan kehitysyhteistyön tulokset.

nainen kastelee taimia
Finnfund on sijoittanut aasialaisiin metsähankkeisiin Laosiin, Malesiaan ja Indonesiaan. Kuva malesialaisesta metsähankkeesta.New Forests

Hallitus päätti kolme vuotta sitten kasvattaa sijoitusrahoitusyhtiö Finnfundin rahoitusta 130 miljoonalla eurolla. Finnfund tekee yritysten kautta sijoituksia ja lainaa rahaa kehittyviin maihin.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan on suunnattu uudenlaista rahoitusta, joka yhdistelee sijoituksia ja lainoja. Niillä yritetään vahvistaa kehittyvien maiden omaa taloutta ja veropohjaa. Uuden rahoitusmuodon tuloksista ei ole vielä saatu raportoitavaa tietoa.

Kepan Pauliina Savolan mielestä järjestöt ja yritykset voisivat jatkossa yhdistää voimiaan enemmän. Järjestöillä on yrityksille jaettavaksi paljon tietoa siitä, miten hauraissa valtioissa kannattaa toimia.

– Myös yritysten pitää kuitenkin muistaa Suomen kehitysyhteistyön päätavoite eli köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentäminen ja ihmisoikeuksien tukeminen, Savola painottaa.

Lisää aiheesta:

Suomi sijoittaa Afrikan tuulisähköön ja ilmastohankkeisiin miljoonia

Suomi sijoittaa miljoonia kehitysmaiden pienyrityksiin – "Uskomme, että yksityissektorilla on tulevaisuudessa vahva rooli myös kaikkein köyhimpien maiden tukemisessa"

Sambiassa paljastui poikkeuksellisen suuri kehitysyhteistyövarojen väärinkäyttö

Sambialaisslummissa naiset tekevät koruja suomalaisten tuella – Ensimmäinen hankinta on älypuhelin

Valtion kehitysrahasto Finnfund on sijoittanut kahdeksan miljoonaa euroa veroparatiisiyhtiöön

Lähteet: STT

Lue seuraavaksi