Avoin ovi 10 minuuttia, pankkikortti lompakossa työpöydällä, pin-koodi laatikossa pankin kirjekuoressa ja varas yllätti – KKO: Ei törkeän huolimatonta toimintaa kortin haltijalta

KKO äänesti äänesti ratkaisusta.

korkein oikeus
Rahaa nostetaan automaatilla.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Korkein oikeus (KKO) antoi torstaina ennakkopäätöksen (siirryt toiseen palveluun) tapauksessa, joka koski pankkikortin ja pin-koodin säilyttämisvastuuta. KKO pohti huolimattomaksi ja törkeän huolimattomaksi katsottavan säilyttämisen välistä eroa.

Pohjoissuomalaisen yrittäjämiehen pankkikortti oli ollut miehen lompakossa työpöydällä ja pin-koodi pankin kirjekuoressa työpöydän laatikossa. Hän oli poistunut toimistostaan noin kymmenen minuutin ajaksi jättäen ulko-oven lukitsematta. Tuona aikana tuntemattomaksi jäänyt tekijä yllätti ja varasti kortin ja pin-koodin ja nosti kortilla rahaa lähes 5 000 euroa.

Lain mukaan pankkikortin haltija vastaa kortin oikeudettomasta käytöstä täysimääräisesti, jos hän on säilyttänyt korttia ja sen pin-koodia siten, että toiminta on katsottavissa tahalliseksi tai törkeän huolimattomaksi.

Mikäli huolimattomuus ei ole törkeää, pankkikortin haltija vastaa oikeudettomasta käytöstä vain rajatulla euromäärällä.

KKO katsoi päätöksessään, ettei miehen toiminta osoittanut niin moitittavaa piittaamattomuutta turvallisuusmääräyksistä ja lisääntyneestä kortin väärinkäytön riskeistä, että hänen huolimattomuuttaan voisi pitää törkeänä. Tämän vuoksi mies vastasi kortin oikeudettomasta käytöstä vain lain tarkoittamalla rajatulla euromäärällä. Tässä tapauksessa rajattu euromäärä oli 150 euroa.

Käräjäoikeus oli aiemmin päätynyt samaan lopputulokseen, mutta hovioikeus oli hyväksynyt pankin vaatimuksen kokonaisuudessaan.

KKO äänesti ratkaisusta. Kaksi jäsentä piti miehen menettelyä törkeän huolimattomana.