Kymenlaakson suurituloisin on Reino Uusitalo – listalla on myös monta uutta nimeä

Suurituloisimpien listalle noustiin yrityskaupoilla.

suurituloiset
Kukkarosta pursuaa ulos seteleitä.
Yle

Kymenlaakson suurituloisimpien kärjessä on edelleen neljä tuttua nimeä. Vuoden 2017 verotiedot julkaistiin tänään.

Maakunnan suurituloisin on pyhtääläinen teollisuusneuvos Reino Uusitalo. Hän tienasi ansio- ja pääomatuloina lähes 10 miljoonaa euroa. Hän maksoi myös eniten veroja, lähes 3,5 miljoonaa euroa.

Muun muassa tavarataloketju Robin Hoodin kaupoilla rikastunut kotkalainen Jukka Saastamoinen oli viime vuonna kärjessä, nyt listan seitsemäs. Hänen ansio- ja pääomatulonsa olivat yhteensä 1,77 miljoonaa euroa.

Useampana vuonna suurituloisimpien top 10:een on Kymenlaaksossa noussut myös tänä vuonna yhdeksäntenä oleva Myllykosken paperiteollisuussukuun kuuluva Gustaf Björnberg. Hänellä oli pääomatuloja hieman alle 950 000 euroa.

Kymmenentenä listalla on kouvolalainen, parvekelaseja valmistavan Lumonin perustaja Tapani Kinnunen. Hänen tulonsa viime vuodelta olivat hieman alta 850 000 euroa.

Yrityskauppoja

Yrityskauppojen myötä listalle on noussut myös useita uusia nimiä.

Vuoden 2017 verotietojen perusteella Kymenlaakson toiseksi suurituloisin on kymenlaaksolaislähtöinen Tero Inkala. Hänen tulonsa viime vuodelta ovat lähes 5,7 miljoonaa. Valtaosa on pääomatuloa.

Hän oli yksi raiderakentamiseen erikoistuneiden Railtek-yhtiöiden omistajista. Yhtiöt myytiin (siirryt toiseen palveluun) infrarakentaja Kreate Oy:lle.

Yrityskauppoja tekivät myös kouvolalaiset Tomi Hautala ja Sami Laaksonen. Koripalloilijataustaiset miehet myivät perustamansa Propentuksen Telian tytäryhtiölle Cygatelle. Propentus oli tietoturvan ja riskienhallinnan sekä kyberturvallisuuden palveluja tarjoava yritys.

Hautalan tulot viime vuodelta olivat lähes 3,2 miljoonaa euroa. Hän on maakunnan kolmanneksi suurituloisin. Laaksosen tulot olivat noin 2,25 miljoonaa euroa. Hän on suurituloisimpien listalla viidentenä.

Laaksonen on miettinyt uudenkin yritystoiminnan aloittamista, mutta toistaiseksi kaikki jatkuu ennallaan.

– Jäin Telialle töihin ja toistaiseksi jatketaan ihan samoissa hommissa, mitä on tehty viisitoista vuotta, Laaksonen sanoo.

Vain yksi nainen

Mielenterveyskuntoutujien palvelukoteja Kouvolassa ja Lieksassa pyörittänyt Kotinummi Oy myytiin niin ikään viime vuonna terveysyhtiö Mehiläiselle (siirryt toiseen palveluun). Kotinummen yrittäjän Petri Lindgrenin tulot olivat viime vuodelta 2,7 miljoonaa euroa. Hänen tulonsa olivat maakunnan neljänneksi suurimmat.

Myös Valkealassa toimiva Jet-Steel Oy myytiin viime vuonna. Sen entinen omistaja ja toimitusjohtaja Asko Rouhiainen nousi tulolistalla kuudenneksi 2,2 miljoonan euron tuloilla.

Ainoa nainen Kymenlaakson kymmenen kärjessä on kahdeksantena oleva iittiläinen Pirjo Malinen. Hän on hyvinvointialan yrittäjä. Hän ei halunnut eritellä tulojaan julkisuudessa. Hänellä oli viime vuodelta reilut 1,2 miljoonaa euroa pääomatuloa.