1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanedustajat

Miten kansanedustajat rikastuvat? Yrittäjätaustaiset poliitikot nousevat eduskunnan tulokärkeen

Keskustaa tai kokoomusta edustavat yrittäjätaustaiset poliitikot erottuvat kansanedustajien tulokärjessä.

kansanedustajat
Eero Reijonen, Paavo Väyrynen, Anne Berner ja Harry Harkimo.
Eero Reijonen (kesk.), Paavo Väyrynen (kp.) , Anne Berner (kesk.) ja Harry Harkimo (Liike Nyt -eduskuntaryhmä) ovat myös liike-elämässä aktiivisia poliitikkoja.Yle, AOP

Kansanedustajien palkkioissa on jonkin verran vaihtelua kokemuksen ja valiokuntapaikkojen mukaan, mutta se ei riitä selittämään suuria eroja kansanedustajien kokonaistuloissa.

Merkittävimmät erot selittyvät yrittäjätaustaisten kansanedustajien huomattavasti muita kansanedustajia suuremmilla tuloilla.

Lue myös: Eero Lehti eduskunnan ja Anne Berner hallituksen suurituloisimmat – Katso listalta kaikkien kansanedustajien tulot

Eduskunnan tulokuningas on muun muassa Taloustutkimuksen omistava keravalainen yrittäjä Eero Lehti (kok.), jonka kokonaistulot viime vuonna olivat lähes 1,9 miljoonaa euroa. Pääomatulojen osuus tästä oli lähes 1,6 miljoonaa euroa.

Lehden lisäksi kansanedustajien tulokärki muodostuu suureksi osaksi yrittäjätaustaisista kansanedustajista.

Vuonna 2016 kärkipaikkaa pitänyt liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) putosi tällä kertaa toiselle sijalle. Bernerin pääomatulot olivat viime vuonna merkittävästi pienemmät kuin vuonna 2016, jolloin Bernerin kokonaistulot olivat reilut 1,5 miljoonaa euroa.

Viime vuonna Bernerin kokonaistulot olivat noin 635 000 euroa. Vuonna 2016 Bernerin tuloja nostivat tonttikaupat Espoossa, joista Kauppalehti kertoi (siirryt toiseen palveluun).

Berner kuuluu erityisesti kankaistaan tunnetun Vallila Interiorin omistajiin. Sidonnaisuusilmoituksensa (siirryt toiseen palveluun)mukaan Berner omistaa myös sijoitusasuntoja pääkaupunkiseudulla.

Yrittäjätaustaiset poliitikot tienaavat

Kansanedustajien yrittäjävoittoisessa tulokärjessä poikkeuksen muodostaa keskustan kansanedustaja Pekka Puska lähes 400 000 euron kokonaistuloillaan.

Sidonnaisuusilmoituksensa (siirryt toiseen palveluun) mukaan Puska saa kansanedustajan palkkion lisäksi THL:n pääjohtajan eläkettä, joka on 110 000 euroa vuodessa. Hänellä on myös useita asunto-osakkeita Helsingissä ja Vaasassa. Lisäksi hänellä on muhkea osakesalkku, joka pullistelee Nokian, Fortumin ja Koneen kaltaisten isojen suomalaisyritysten osakkeita.

Salkun tarkka arvo ei selviä sidonnaisuusilmoituksesta, mutta esimerkiksi pörssiyhtiö Lassila & Tikanojan tuoreimpien omistustietojen mukaan Puskalla on pelkästään tämän yhtiön osakkeita 1,6 miljoonan euron arvosta.

Neljäntenä kansanedustajien tulokärjessä on rakennusmestari ja yrittäjä Eero Reijonen (kesk.), joka nousi eduskuntaan kuluvan vuoden keväällä kansanedustaja Elsi Kataisen siirryttyä Euroopan parlamenttiin. Viime vuoden tuloissa ei siis ole kyse kansanedustajan palkkioista, vaan Reijosen yli 300 000 euron kokonaistulot ovat peräisin oman rakennustoimiston pyörittämisestä.

Viidentenä kansanedustajien joukossa on kokoomuksesta lähtenyt ja oman eduskuntaryhmän perustanut liikemies Harry ”Hjallis” Harkimo, jonka kokonaistulot viime vuonna olivat 247 000 euroa.

Ansiotuloja Harkimo sai 164 000 euroa, pääomatuloja 83 000 euroa. Harkimon lusikka on monessa sopassa, mutta parhaiten hänen liiketoimistaan tunnetaan urheiluseura Jokereiden omistaminen. Harkimo ilmoitti keväällä luopuvansa Jokereiden omistuksesta tänä vuonna.

Yrittäjätausta on myös kuudenneksi sijoittuvalla pirkanmaalaisella kansanedustajalla Arto Satosella (kok.), jonka kokonaistulot viime vuonna olivat yhteensä 218 000 euroa. Sidonnaisuusilmoituksensa (siirryt toiseen palveluun) mukaan Satonen omistaa useita sijoitusasuntoja ja kiinteistöjä.

Europarlamentissa vielä viime vuonna istunut Paavo Väyrynen (kp.) sijoittuu eduskunnan tulovertailussa kahdeksannelle sijalle. Hyvää sijoitusta selittää kansanedustajan palkkiota parempi meppipalkkio, mutta sen lisäksi Väyrynen on myös toimitusjohtajana kylpylähotellia pyörittävässä Pohjanranta Oy:ssa ja sen useissa tytäryhtiöissä.

Yrittäjätaustaisissa poliitikoissa kokoomus ja keskusta ovat vahvasti edustettuina. Poikkeuksena joukossa on esimerkiksi vihreiden kansanedustaja Antero Vartia, joka on 154 000 euron kokonaistuloillaan sijalla 21. kansanedustajien tulovertailussa.

Vartia oli vielä viime vuonna omistajana saunakompleksi Löylyssä. Tänä vuonna Vartia myi osuutensa toiselle omistajalle, näyttelijä Jasper Pääkköselle.

Kansanedustajien palkkiot ilman lisätuloja

Suurella osalla kansanedustajista kokonaistulot ovat noin 70 000 ja 90 000 euron välillä.

Kansanedustajien palkkio oli viime vuonna 6 407 euroa kuukaudessa. 12 eduskuntavuoden jälkeen kansanedustajien palkkio nousi 6 887 euroon.

Kuluvan vuoden toukokuussa palkkioita nostettiin. Palkkiot ovat nyt 6 510 euroa kuukaudessa ja yli 12 eduskuntavuoden jälkeen 6 997 euroa kuukaudessa. Tänään julkistetuissa verotiedoissa korotus ei näy.

Kansanedustajien tuloja tarkasteltaessa eroja tulee kokemuksen lisäksi valiokuntien puheenjohtajille myönnetystä lisäpalkkiosta.

Suurimman bonuksen saavat suuren valiokunnan, perustuslaki-, tarkastus-, ulkoasiain- ja valtiovarainvaliokunnan puheenjohtajat, jotka tienasivat peruspalkkionsa päälle 1 188 euroa kuukaudessa. Saman lisäpalkkion saivat myös suurimpien eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Muiden valiokuntien puheenjohtajat saivat 720 euron lisäpalkkion. Saman lisäpalkkion saivat pienempien, 3-15 kansanedustajan eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Lisäksi kansanedustajille maksetaan kulukorvausta, joka on veroton eikä siten näy julkistetuissa verotiedoissa. Kulukorvausta edustaja saa kotipaikasta riippuen 986,81 eurosta aina 1 809,15 euroon.

* Juttua korjattu klo 15.07: Korjattu Pekka Puskan osakeomistusten arvoa. Aiemmin jutussa sanottiin, että Puska omistaa pörssiosakkeita yli 50 000 euron arvosta. Sidonnaisuusilmoituksessa mainittu yli 50 000 euron arvo koskee kuitenkin yksittäisiä omistuksia, joita on useita.

* Juttua päivitetty 2.11 klo 15.10: Täsmennetty tietoja Puskan osakeomistuksista.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Jos taulukko ei näy, lataa sivu uudelleen.

Lähde: Verohallinto
Lue seuraavaksi