1. yle.fi
  2. Uutiset

Tosifanit jumaloivat Trumpia ja antavat anteeksi valehtelunkin: "Hän on strateginen puhuja, valehtelu vain inhimillinen vika"

Ennen tiistain kongressivaaleja Trump on kiertänyt ennätyksellisen paljon antamassa vetoapua republikaaniehdokkaille.

Donald Trump
Suck it, liberals! Trumpin tosifanit haistattavat muille pitkät paidoillaan
Suck it, liberals! Trumpin tosifanit haistattavat muille pitkät paidoillaan

HoustonStadionin edustalla näyttää siltä kuin suosittu rocktähti olisi tulossa kaupunkiin esiintymään. Satoja ihmisiä on viettänyt kirpeätä syysyötä ulkona vilttien alla retkituoleissa varmistaakseen paikkansa presidentti Donald Trumpin kampanjatilaisuudessa.

Täällä Texasin Houstonissa tilaisuuteen haluaisi jopa 100 000 ihmistä, mutta areenaan mahtuu vähän alle 20 000. Tämän epäsuhdan vuoksi myös Aleta Flowers ja Linda Tyler saapuivat jo ennen auringonnousua jonoon.

Texasilaisrouvat ovat silmin nähden täpinöissään. Enää kaksitoista tuntia ja he näkevät supertähtensä.

– Trump on uskomattomin koskaan näkemäni henkilö. Hän on tehnyt enemmän tämän maan hyväksi kuin kukaan ikinä, Tyler sanoo.

Linda Tylerin mielestä Trump on tehnyt enemmän USA:n hyväksi kuin kukaan koskaan aiemmin.
Linda Tylerin mielestä Trump on tehnyt enemmän USA:n hyväksi kuin kukaan koskaan aiemmin.Nina Svahn / Yle

Ystävykset ovat asettaneet retkituolinsa jonon jatkoksi ja siemailevat päivän valjetessa lämpimikseen kahvia. Lihakset onkin hyvä pitää lämpiminä, sillä Flowersin tavoite on päästä ihmismassoista huolimatta areenassa niin lähelle presidenttiä kuin mahdollista.

– Rakastan Trumpia. Uskon, että Jumala on asettanut hänet laittamaan Yhdysvallat takaisin oikealle tielle, Flowers kertoo silmät säihkyen.

Trumpin kiertue muistuttaa kovasti presidentinvaalikampanjaa

Trump-fanien jono puhkeaa riemuhuutoihin, kun isolle näyttöruudulle ilmaantuu videokuvaa vuoden 2016 presidentinvaalien voittotunnelmista. Jättiruudun viereen on parkkeerattu peräkärry, johon on koottu henkilöauton kokoinen Trump 2020 -kirjainrakennelma.

Monella jonottajalla on päässään Trumpin presidentinvaalikampanjan punainen Make America Great Again -lippalakki, Trump-paita tai molemmat.

Kaikista tykötarpeista voisi tehdä äkkipäätelmän, että Trumpin kausikin olisi tiistain vaaleissa katkolla.

Aleta Flowers odotti jo aamuseitsemältä Toytota Arenan edessä.
Aleta Flowers rakastaa presidentti Trumpia ja halusi Houstonin kampanjatilaisuudessa mahdollisimman lähelle häntä.Nina Svahn / Yle

Mutta ei. Presidentistä ei äänestetä, vaan kongressista, tarkemmin sanoen koko edustajainhuoneesta ja noin kolmasosasta senaattia.

Peruskannattajakunta on niin uskollista Trumpille, että useat republikaaniehdokkat ovat toivoneet presidentin tähtipölystä ja vetovoimasta myös oman kampanjansa siivittäjää. Tosin ehdokkaiden täytyy sietää se, että Trumpin kampanjatilaisuuksissa päätähti on hän itse.

Texasissa Trump kampanjoi senaattori Ted Cruzin uudelleenvalinnan puolesta.

Texasilaiset näyttävät antaneen Trumpille anteeksi presidentinvaalikampanjan aikaiset puheet. Tuolloin Trump kutsui kilpakumppaniaan, myös republikaanien presidenttiehdokkuutta tavoitellutta Cruzia valehtelijaksi. Nyt sotakirves on haudattu.

– Trumpista on ehdottomasti apua. Cruz voittaa ja republikaanien aalto tulee, Violet Pierce toteaa vuorenvarmana.

Mutta poliittisen historian perusteella Pierceä voi odottaa pettymys. Yleensä presidenttikauden puoliväliin ajoittuvissa välivaaleissa istuvan presidentin puolue häviää paikkoja.

Aamuseitsemältä Toytota Arenan edessä odotti jo satoja ihmisiä päästäkseen näkemään presidentti Trumpin illan vaalitilaisuudessa.
Innokkaimmat Trump-fanit jonottivat ulkona tuntikausia ja jopa läpi yön päästäkseen Houstonin tilaisuuteen.Nina Svahn / Yle

Talousveto hyödyttää republikaaneja

Yhdysvaltain hyvin porskuttava talous saattaa tällä kertaa muuttaa tilannetta. Trumpin kannattajien mielestä talouden veto alhaisine työttömyyslukuineen on presidentin ansiota.

– Kaikilla on Trumpin ansiosta mahdollisuus toteuttaa unelmansa. Aiemmin ihmiset eivät löytäneet töitä, nyt joka paikassa haetaan työntekijöitä ja on työvoimapulaa. Tätä ei aiempien hallintojen aikana tapahtunut, Violet Pierce vertaa.

Yhdysvaltain työttömyysprosentti putosi syyskuussa 3,7 prosenttiin, alimmilleen lähes 50 vuoteen. Pierce sanookin halunneensa tulla kiittämään Trumpia siitä, että tämä on toteuttanut kampanjasloganinsa lupauksen ja tehnyt Yhdysvalloista hänen mielestään jälleen mahtavan.

Juhlan kunniaksi Pierce on ostanut halpahallista varta vasten hatun ja koristellut sen Yhdysvaltain lipulla ja tekokukilla juhlakuosiin.

Violet Pierce odotti jo aamuseitsemältä Toytota Arenan edessä.
Violet Piercen mukaan Trump on toteuttanut kampanjalupauksensa ja tehnyt USA:sta jälleen mahtavan. "Kaikilla on nyt mahdollisuus toteuttaa unelmansa."Nina Svahn / Yle

"Trump kuuntelee meitä ja taistelee puolestamme"

Juhlahattu on hyvässä ojennuksessa vielä kymmenen tuntia myöhemmin, kun Pierce on päässyt areenaan sisälle. Hän halaa Bob Killingeriä, joka on myös halunnut kunnioittaa presidenttiä asuvalinnallaan. Hän on sonnustautunut Yhdysvaltain lipun mukaan kuvioituun pukuun.

– Rakastan sitä miestä. Hän kuuntelee meitä ja taistelee puolestamme. Hän on myös yrittänyt nujertaa Washingtonin byrokratian, Killinger listaa.

Bob Killinger sanoo rakastavansa presidentti Trumpia.
Bob Killinger sanoo rakastavansa presidenttiä, koska Trump kuuntelee kansaa ja taistelee yhdysvaltalaisten puolesta.Nina Svahn / Yle

Killingerin mielestä Trump on ensimmäinen presidentti, joka menettää rahaa presidenttinä.

– Hän luopui työstään ja rahan tekemisestä auttaakseen maatamme.

Toisenlaisiakin näkemyksiä on (siirryt toiseen palveluun). Esimerkiksi presidentin hotellibisneksien lainmukaisuutta selvitetään parhaillaan oikeudessa pääkaupungissa Washingtonissa.

Asian oikeuteen vieneiden mukaan Trump rikkoisi perustuslain pykäliä, joissa presidentiltä kielletään lahjojen ottaminen ulkomaisilta hallituksilta.

Ulkomaisia delegaatioita muun muassa Bahrainista ja Kuwaitista on yöpynyt Washingtonin Trump-hotellissa ja vuokrannut tiloja sieltä.

Texasissa tosifanien joukossa moiset oikeudenkäynnit eivät hetkauta vankkumatonta tukea presidentille. Hänet nähdään päinvastoin Washingtonin puhdistajana.

– Monet poliittista valtaa käyttävät ihmiset vastustavat Trumpia siksi, että he hyötyivät rahallisesti vanhasta järjestelmästä. Trump on yrittänyt rikkoa tämän ja antaa rahat takaisin kansalle, Bob Killinger sanoo.

Killinger ja noin 20 000 muuta riehaantuvat tärykalvoja koettelevaan huutoon, kun senaattori Ted Cruz kuuluttaa presidentin lavalle. Tunnelma on euforinen. Myös presidentti huomioi väkijoukon koon ja toteaa kaiken tosiaan olevan Texasissa isompaa.

Toyota Arena täyttyi Trumpin kannattajista.
Trump on kiertänyt ennen kongressivaaleja kymmeniä kampanjatilaisuuksia. Houstonissa pidetty oli yksi suurimmista.Nina Svahn / Yle

Trumpin kampanjaesiintymisissä toistuvat osavaltioista riippumatta samat teemat. Hän kehuu republikaanien tuovan työpaikkoja (jobs), demokraattien rosvojoukkoja (mobs).

Muurinrakentamispuheet villitsevät

Trump puhuu Texasissakin kampanjalupauksestaan rakentaa Meksikon vastaiselle rajalle muuri.

– Olemme aloittaneet muurin rakentamisen ja saimme siihen 1,6 miljardia, Trump sanoo.

Väkijoukko mylvii vastaukseksi "Rakenna se muuri! Rakenna se muuri!"

Toyota Arena täyttyi Trumpin kannattajista.
Houstonin Toyota Center täyttyi Trumpin kannattajista. Jopa 100 000 ihmistä olisi halunnut osallistua kampanjatilaisuuteen.Nina Svahn / Yle

Tosiasiassa muurin rakentaminen ei ole alkanut. Kongressi on myöntänyt 1,6 miljardia olemassa olevan aidan korjaamiseen ja uuden aidan rakentamiseen. Trumpin lupaamalle jykevälle muurille ei rahaa ole annettu.

Löysät puheet eivät Trump-faneja kuitenkaan haittaa.

– Ensinnäkin Trump on poliitikko, toisekseen kaikki yrittävät löytää hänestä jotain vikaa. Hän on vain sarkastinen. Lupaan sinulle, hän tekee parhaansa, tähtilippupukuinen Bob Killinger sanoo.

Roderick Jones on vakuuttunut, että Trump sanoo tarkoituksellisesti epätosia asioita saadakseen median raportoimaan, miten asia oikeasti on.

– Trump on erittäin strateginen puhuja ja aito edessämme. Tämä aitous ohittaa sen inhimillisen vian, että hän joskus valehtelee, Jones pohtii.

Roderick Jones sanoo, että presidentti Trump on strateginen puhuja.
Roderick Jonesin mielestä on vain inhimillistä, että Trump valehtelee joskus. Pääasia hänestä on, että Trump on kansalaisille aito ja tekee, mitä lupaa.Nina Svahn / Yle

Trumpin kampanjatilaisuuksissa valehtelijan viittaa sovitellaan medialle. Houstonissakin Trump saa helposti väkijoukon buuaamaan medialehterille, ja erityisesti uutiskanava CNN saa kuulla kunniansa.

Suomalaisena toimittajana pääsee vähällä. Päinvastoin parikin Trump-fania vetää hihasta.

– Kertokaa maailmalle, miten hieno presidentti meillä on, sanoo punaiseen Make America Great Again -lippalakkiin sonnustautunut mies ja kiittää viestinsä välittämisestä.

Lisää aiheesta:

Ashley kieltäisi abortin, Ricky kiristäisi aselakeja – Testaa, mitä mieltä itse olet Yhdysvaltain vaalien kuumista kysymyksistä

"Valot pois ja ovet lukkoon!" Katso video: Zoe USA:ssa ja Leo Suomessa joutuvat harjoittelemaan varautumista kouluampumiseen

Tristanin ja Saanan ensireaktio raskaudesta oli järkytys – Katso videolta, mikä nuorten äitien kokemuksia erottaa Yhdysvalloissa ja Suomessa

Trump ottaa kunnian Yhdysvaltain talouskasvusta – Mutta miten paljon presidentti voi vaikuttaa talouteen?

Toimittajalta: Viharikosten viikon jälkeen herää kysymys, mitä ihmettä Yhdysvalloissa oikein tapahtuu

Suck it, liberals! Trumpin tosifanit haistattavat muille pitkät paidoillaan

Lue seuraavaksi