1. yle.fi
  2. Uutiset

Presidenttiparin vierailu Vaasassa: robottiteknologiaa, nuorten tapaamisia ja sinfoniakonsertti – katso video

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapasivat päivän aikana nuoria ja tutustuivat muun muassa robottiteknologiaan. Yksi päivän puheenaiheista oli ilmastonmuutoksen torjumisen tärkeys.

Tasavallan presidentti
Tasavallan presidentti Sauli Niinistölle ja rouva Jenni Haukiolle esiteltiin Technobotnialla muun muassa robottiteknologiaa ja 3D-tulostamista.
Yle lähetti tasavallan presidentti Sauli Niinistön vierailun vaasalaisessa kauppakeskuksessa suorana Yle Areenassa. Toimittaja on Terhi Varjonen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vierailu Vaasaan alkoi tutustumisella Yrityskylän (siirryt toiseen palveluun)toimintaan.

Yrityskylässä presidenttiparin oppaana olivat nuoret eli Vaasan nuorisovaltuuston edustajat ja joukko Suvilahden koululaisia. Nuoret olivat myös valmistelleet presidentille kysymyksiä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio saapumassa Yrityskylään Vaasassa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio saapumassa Yrityskylään Vaasassa.Elina Kaakinen/Yle

Yrityskylässä presidentti Niinistöä ja rouva Haukiota vastaanottamaan pääsi kuudesluokkalainen Ilona Penttinen Suvilahden koulusta.

– Kyllä se aina jännittää, mutta hienolta tuntui. On tosi hienoa, että presidenttipari tulee tällä tavalla vierailulle, Ilona Penttinen sanoo.

Päivä jatkuu Technobotnialla

Presidenttiparin vierailu jatkui Yrityskylästä opetus- ja tutkimuslaboratorio Technobothialle.

Technobotnialla presidentti Niinistö ja rouva Haukio tapasivat Vaasan kaupungin sekä yritysten ja korkeakoulujen edustajia.

Tasavallan presidentin kanslian mukaan tapaamisessa oli tarkoitus keskustella julkisen sektorin, korkeakoulujen ja yritysten näkemyksistä ja yhteistyöstä ympäristön kannalta puhtaampien ratkaisujen kehittämisessä ja kaupallistamisessa.

Virtual reality

Technobotniassa tasavallan presidentti Niinistö pääsi testaamaan virtual reality -laseja. Presidenttiparille esiteltiin robottiteknologiaa ja 3D-tulostusta.

Aiemmin päivällä presidenttiparin vieraillessa Yrityskylässä oli esille noussut nuorten huoli ilmastonmuutoksesta. Tasavallan presidenttiä kiinnostikin Technobotnialla muun muassa 3D-tulostuksen ekologisuus.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tutustumassa Technobotniaan Vaasassa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tutustumassa Technobotniaan Vaasassa.Elina Kaakinen/Yle

"Vapaita, vakaita ja onnellisia"

Sadat ihmiset olivat tulleet tapaamaan tasavallan presidentti Niinistöä ja rouva Haukiota kauppakeskus Rewell Centeriin.

Presidentti Niinistö totesi puheessaan, että aina Vaasassa vieraillessa huomaa, miten kaupungissa tapahtuu uutta ja kaikki kehitys vie hyvään suuntaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui vaasalaisessa kauppakeskuksessa. Tilaisuuden juonsi Riitta Björkenheim. Vaasan tervehdyksen tilaisuuteen toi Kim Berg.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui vaasalaisessa kauppakeskuksessa. Tilaisuuden juonsi Riitta Björkenheim. Vaasan tervehdyksen tilaisuuteen toi Kim Berg.Elina Kaakinen/Yle

Puheessaan presidentti Niinistö kehui Vaasassa tapaamiaan nuoria hyvistä puheenvuoroista. Hän oli myös ilahtunut siitä, miten ilmastonmuutoksen torjumisen tärkeys oli näkynyt ja kuulunut päivän puheenvuoroissa ja vierailukohteissakin.

– Se on hyvä asia. Tämä vierailu on ollut rohkaiseva, presidentti sanoi.

Tasavallan presidentti myös muistutti, että suomalaiset ovat eri tutkimusten mukaan maailman vakain, vapain ja onnellisin kansa.

– Jos on vapaa, vakaa ja onnellinen, niin kovin paljon muuta ei tarvitse pyytääkään. Nämä ovat vertailuja muihin eivätkä kerro, että mekään kaikissa arvoissamme olisimme loppusuoralla, mutta suomalaiset lähtökohdat elämään ovat varsin hyvät.

Presidenttiparin vierailu sai vaasalaiset liikkeelle.
Presidenttiparin nimikirjoitukset ja selfiet olivat haluttuja.Elina Kaakinen/Yle
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vierailu vaasalaisessa kauppakeskuksessa sai sadat ihmiset liikkeelle.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja rouva Jenni Haukion vierailu vaasalaisessa kauppakeskuksessa sai sadat ihmiset liikkeelle.Elina Kaakinen/Yle

Illalla konserttiin

Illalla presidenttipari osallistui Vaasan ja Seinäjoen kaupunginorkesterien konserttiin, jossa kantaesitettiin Leif Segerstamin säveltämä sinfonia 319 "Ihmisihme". Segerstam on omistanut teoksensa presidenttiparin Aaro-pojalle.

Lue seuraavaksi