1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Uhkaavan vaaratilanteen aiheuttanut Repoveden riippusilta korvataan uudella – Hallitus esittää kansallispuistojen kunnostuksiin lisää rahaa

Repoveden kansallispuistossa sattui kesällä onnettomuus, jossa yhdeksän ihmistä oli vaarassa pudota kymmenen metrin korkeudessa olevalta riippusillalta.

Lapinsalmen yli kulkevaa riippusiltaa pitkin käveli joka vuosi tuhansia retkeilijöitä. Kuva: Sakari Saksa / Yle

Repoveden kansallispuistossa Kouvolassa tapahtui heinäkuun alussa uhkaava onnettomuus, kun Lapinsalmen riippusillan kun riippusillan kiinnityksessä käytetty ankkuritanko petti. Sillalla oli tapahtumahetkellä yhdeksän ihmistä. Heistä kukaan ei loukkaantunut.

Riippusilta on viitisenkymmentä metriä pitkä, ja se sijaitsee noin kymmenen metrin korkeudessa veden pinnasta. Sillan romahtamisessa oli uhka vakavaan vaaratilanteeseen, kertoi onnettomuuden jälkeen palopäällikkö Tero Vanhamaa.

Metsähallitus on nyt päättänyt, että Lapinsalmi saa uuden riippusillan. Rakentaminen kilpailutetaan, mutta tarkat kustannukset ovat vielä auki. Metsähallituksen aluejohtaja Jouni Aarnio arvioi, että uuden sillan rakentaminen voisi maksaa satoja tuhansia euroja.

Vaurioitunut riippusilta purettiin elokuun lopussa.

Lapinsalmen riippusillan kannatinvaijeri petti. Sillalla oli onnettomuuden sattuessa yhdeksän ihmistä. Kuva: Vesa Grekula / Yle

Hallitus esittää lisärahoitusta

Lapinsalmen sillan uusiminen on yksi monista kunnostuskohteista, joihin hallitus esittää lisärahoitusta tälle ja ensi vuodelle. Kuluvan vuoden lisätalousarviossa Metsähallituksen Luontopalveluille esitetään 2,45 miljoonan euron ja ensi vuoden budjetissa 1,9 miljoonan euron lisärahoitusta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka / Google

Metsähallituksen mukaan lisärahoitus käytetään luontomatkailua ja retkeilyä tukevien rakenteiden korjaamiseen, palvelujen kehittämiseen ja digihankkeisiin.

Suomen kansallispuistot tarvitsevat kipeästi lisää rahaa, sillä puistojen korjausvelka on kasvanut vuosien aikana yli 40 miljoonaan euroon.

Ympäristöministeriön hallinnonalalle esitetään 1,5 miljoonaa euroa, joilla on tarkoitus kunnostaa kohteita muun muassa Sipoonkorven kansallispuistossa, Örön saaressa Saaristomeren kansallispuistossa, Nuuksion kansallispuistosa, Repoveden kansallispuistossa, Liesjärven kansallispuistossa ja Torronsuon kansallispuistossa.

Kattava lista kohteista on Metsähallituksen verkkosivuilta. (siirryt toiseen palveluun)

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalalta tulevat 400 000 euroa on tarkoitus kohdistaa muun muassa Evon, Oulujärven ja Napapiirin retkeilyalueille.