1. yle.fi
  2. Uutiset

Yrityskaupat tekevät diplomi-insinööreistä varakkaita miehiä – suuryritykset ostavat yliopiston kainalossa kehittyneitä kasvuyrityksiä

Yliopiston suhtautumisessa yrittäjyyteen on tapahtunut täyskäännös.

pääomatulot
Sähkömoottorin kasausta Visedolla Lappeenrannassa
Danfoss osti viime vuonna lappeenrantalaisen Visedon. Sähköisten voimansiirtoratkaisujen valmistus ja kehittäminen jatkuu Lappeenrannassa.Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrannan teknillisen yliopiston vaikutus Etelä-Karjalan elinkeinoelämään on viime vuosina näkynyt vilkastuneina yrityskauppoina.

Kansainväliset suuryritykset ovat ostaneet hyvässä kasvuvauhdissa olevia teknologiayrityksiä, joiden juuret ovat Skinnarilan kampuksella.

Vuonna 2017 Danfoss Power Solutions osti sähköisiä voimansiirtoratkaisuja valmistaneen Visedon ja Vaisala konenäkösovelluksiin ja älykkäisiin sensorianalyyseihin erikoistuneen Vionicen.

Visma Consulting puolestaan osti ohjelmistoyritys Octo3:n.

Yritysten perustajista tuli varakkaita miehiä

Yrityskauppojen yhteydessä yritysten perustajista tuli varakkaita miehiä.

Maakunnan suurituloisimpien joukkoon nousivat muun muassa Visedon perustajat, tekniikan tohtorit Kimmo Rauma ja Antti Tarkiainen, Octo3:n pääomistajiin kuulunut Tommi Laitinen ja Octo3:n perustajat Sami Pesonen, Markus Weiland ja Jani Tietäväinen.

Reilusti yli 200 000 euron pääomatuloille ylsi myös Vionicen perustajatrio Markus Melander, Petri Hienonen ja Mikko Haavisto.

Etelä-Karjalan suurituloisimpien listan kärkeen ovat aiemmin nousseet ohjelmistoyritys Severan perustajat Ari-Pekka Salovaara ja Jari Kärkkäinen. He tekivät vuonna 2010 miljoonatilin myymällä yrityksensä Vismalle.

Vuonna 2016 suurituloisimpia olivat ilmanpuhdistuslaitteita valmistavan Uniqairin yrittäjät Panu Riikonen ja Ari Piispanen. Kummankin ura on saanut alkunsa Lappeenrannan teknillisen yliopiston kampukselta.

"Mieluummin yrityksiin kuin kiinteistöihin"

Muun muassa Visedon ja Vionicen hallituksissa istunut Tuomo Rönkkö on ylpeä Lappeenrannan teknillisen yliopiston kasvattien menestyksestä.

Omaisuutensa yrityskaupoilla tehnyt Rönkkö on sekä bisnesenkeli että Lappeenrannan teknillisen yliopiston hallituksen puheenjohtaja.

Rönkön opiskeluaikoina 1970-luvulla yrittäjäksi ryhtymisestä ei puhuttu lainkaan.

Tuomo Rönkko
Bisnesenkeli Tuomo Rönkkö haluaa omalla esimerkillään kannustaa yrityskaupoissa tilin tehneitä laittamaan hyvän kiertämään eli sijoittamaan mieluummin yristystoimintaan kuin kiinteistöihin.LUT-yliopisto

– Meidät koulutettiin tekemään uraa suurten yritysten palveluksessa tai valtion tai kuntien hommissa, sanoo Rönkkö.

Myös yleinen ilmapiiri oli yritysvastainen.

Sittemmin yliopiston suhtautumisessa yrittäjyyteen on tapahtunut täyskäännös. Esimerkkinä Rönkkö mainitsee Lappeenrannan teknillisen yliopiston sijoitusyhtiö Green Campus Innovationsin.

Vuonna 2012 perustettu sijoitusyhtiö on vaikuttanut merkittävästi yliopistolla syntyneiden ideoiden kaupallistamiseen, tuupannut opiskelijoita yrittäjiksi ja auttanut uusia yrityksiä kasvamaan.

– Tietenkin on hyvä, että yksittäiset ihmiset vaurastuvat, mutta tärkeintä on verotulojen massa. Se, että maakuntaan syntyy uusia ja pysyviä työpaikkoja, sanoo Rönkkö.

Rönkkö haluaa omalla esimerkillään kannustaa yrityskaupoissa hyvän tilin tehneitä laittamaan hyvän kiertämään eli sijoittamaan mieluummin yristystoimintaan kuin kiinteistöihin.

Työpaikkojen säilyminen on tärkeintä

Kaupungintalolla iloitaan siitä, että myydyt yritykset jatkavat toimintaansa Lappeenrannassa.

– Takavuosinahan se meni niin, että yrityskaupoissa ostettiin kilpailija pois markkinoilta tai toiminnot siirrettiin saman tien muualle, sanoo Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen
Kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen on mielissään, kun kasvavat teknologiayritykset jatkavat yrityskauppojen jälkeen toimintaansa Lappeenrannassa.Mikko Savolainen / Yle

Heinosesta ei ole lainkaan hullumpaa, että yritysten perustajat ja riskien ottajat tekevät kaupoissa mukavan tilin.

–Veronmaksajia tarvitaan aina, mutta vielä tärkeämpää on se, että työpaikat säilyvät ja yritysten kasvaessa työpaikkoja tulee lisää, sanoo Heinonen.

Lue seuraavaksi