Hyppää sisältöön

Kriminaalipsykologi: Neuloja ruokaan piilottanut on todennäköisesti yksin toimiva aikuinen, jolla on heikko empatiakyky

Merikarvialla toiminut tekijä todennäköisesti ymmärtää tekojensa mahdolliset seuraukset.

MERIKARVIA Merikarvialla on löytynyt jo kolme ruokaan piilotettua neulaa kahdesta eri kaupasta. Ensimmäinen neula löytyi kuukausi sitten, kaksi viimeistä lokakuun lopussa parin päivän välein.

Kriminaali- ja oikeuspsykologian dosentti Jaana Haapasalon arvion mukaan on erittäin todennäköistä, että tekijä toimii yksin, eikä asialla ole esimerkiksi kepposteleva nuorisojoukko.

– Pidän todennäköisimpänä sitä, että tekijä on aikuinen. Teko vaatii suunnitelmallisuutta, häikäilemättömyyttä ja järjestelmällisyyttä.

Haapasalon mukaan tekijä myös todennäköisesti tietää tekojensa mahdolliset seuraukset, eikä kyseessä ole pelkkä ajattelematon päähänpisto.

– Siinä täytyy olla joku vihan tunne ja tarve purkaa vihaa summittaisesti. Tekijällä täytyy olla myös heikko empatiakyky, koska kuka tahansa voi joutua uhriksi.

Teko saattaa olla matkimista

Tutkimuksien mukaan myös copy cat -ilmiö eli toisten tekemien rikosten matkiminen on mahdollista. Syyskuussa uutisoitiin useista tapauksista Australiassa, jossa neuloja oli piilotettu mansikoihin ja mangoihin.

– Kuka tahansa ei kuitenkaan lähde tällaisia tekoja kopioimaan. Taustalla on oltava persoonallisuuden kehittymisessä ongelmia tai joku traumatisoituminen taustalla. Teko vaatii jonkin vaikean häiriön, sanoo kriminaali- ja oikeuspsykologian dosentti Jaana Haapasalo.

Tekijä on edelleen karkuteillä. Haapasalo muistuttaa, että vaikka aiempien tapausten perusteella voidaan rajata todennäköistä tekijää, hän voi esittää tekijästä ainoastaan arvioita.

Poliisi pyytää tietoja mahdollisesta tekijästä sähköpostilla vihjeet.lounais-suomi@poliisi.fi.

Lue lisää:

.
.