Mäntyharjulle halutaan katutaidekaide joukkorahoituksella

Kuntalaisten halutaan osallistuvan teoksen valintaan ja toteutukseen sen eri vaiheissa.

Mäntyharju
Taiteilija Essi Ruuskasen seinämaalaus kerrostalon seinässä
Kuvassa Essi Ruuskasen muraaliteos Mäntyharjulla kesällä 2017.Esa Huuhko / Yle

Mäntyharjulla on käynnistetty joukkorahoituskampanja, jotta Reissutorin ja kunnantalon ympäristöä saadaan muutettua katutaiteella.

Mäntyharjulaiset ovat toivoneet, että betonisen alueen viihtyisyyttä kohennettaisiin. Viime keväänä alueelle toteutettiin paikallisten nuorten toiveesta katutaideteos.

Nyt Mäntyharju on käynnistänyt joukkorahoituskampanjan, jonka avulla hankittaisiin rakennuskompleksin luiskien betonisiin kaiteisiin uusi katutaideteos. Kaiteen pituus on kokonaisuudessaan noin 50 metriä, kulttuurisihteeri Anu Yli-Pyky arvioi.

Yli-Pyky kertoo, että taideteosta varten on jo hieman pohdittu sopivaa taiteilijaa. Lopulliseen valintaan vaikuttaa kuitenkin muun muassa rahoituksen määrä.

– Mäntyharjulle on tehty useita muraaleja, ja meillä on yhteyksiä katutaiteilijoihin. Olemme jo nyt saaneet tarjouksia, hän kertoo.

Mäntyharjun kampanjan minimitavoite on tuhat euroa. Mäntyharjun katutaidehanketta voivat rahoittaa yksittäiset henkilöt, yritykset ja yhteisöt. Kunnan kulttuuripalvelut koordinoi katutaidehankkeen toteutuksen, ja kunta on sitoutunut rahoittamaan hanketta 2 000 eurolla.

Kuntalaisten halutaan osallistuvan teoksen valintaan ja toteutukseen sen eri vaiheissa. Teosta päästään maalaamaan aikaisintaan toukokuussa.

Kampanja on käynnissä Kulttuurilahjan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun). Kulttuurilahja on Kansan Sivistysrahaston perustama aineeton lahja, jolla halutaan tukea suomalaista kulttuuria. Kulttuurilahja antaa jokaisen tehdyn lahjoituksen päälle 20 prosentin lisätuen.

Aiemmin Kulttuurilahjan kautta on haettu Etelä-Savossa rahoitusta ainakin Savonlinnassa Kulttuurikellarin perustamiseen. Verkkosivuston mukaan hanke ei saavuttanut asettamaansa minimitavoitetta (siirryt toiseen palveluun).