Hyppää sisältöön

Naisilla ei ole tarpeeksi rohkeutta yrittää, sanoo rikkaimpien nuorten naisten joukkoon noussut Noora Fagerström, 32 – kertoo kolme vinkkiä menestykseen

Tuhannen suurituloisimman joukkoon ylsi yhteensä vain noin parikymmentä 18-39-vuotiasta naista. Noora Fagerström on yksi heistä.

Noora Fagerström on Jungle Juice Barin perustaja ja toimitusjohtaja. Kuva: Marjo Tynkkynen / Lehtikuva

Mehu- ja smoothiebaari Jungle Juice Barin toimitusjohtaja Noora Fagerström, 32, on yksi menestyneimmistä nuorista naisista valtakunnallisesti tuhannen rikkaimman suomalaisen joukossa. Hänen pääomatulonsa olivat yhteensä reilu 1,8 miljoonaa euroa ja yhteensä hän tienasi yli 1,9 miljoonaa euroa.

Fagerström kertoo yllättyneensä siitä, että tuhannen joukossa oli niin vähän nuoria naisia.

– Rohkeus lähteä yrittämään on huonompi naisilla. Yksi syy voi olla lasten hankkiminen. Mietin itsekin, kuka lapsia hoitaa. Asioilla on kuitenkin aina jotenkin tapana järjestyä.

Fagerström ei pelkää puhua menestyksestään, vaikka pärjääminen tuhannen eniten tienaavan listalla tulikin hänelle yllätyksenä.

– Köyhyys ja rikkaus ovat arkoja puheenaiheita. Meilläkin meni alkuaikoina huonosti. Ihmiset pelkäävät reaktioita, mitä siitä tulee, kun kertoo omasta taloudellisesta tilanteestaan.

Virheiden ei saa antaa lannistaa. Johtamistaitoni olivat vielä 24-vuotiaana heikolla tasolla. Kuvittelin, että tiedän asioista.

Noora Fagerström, Jungle Juice Barin toimitusjohtaja

Fagerström perusti Jungle Juice Barin vuonna 2010 yhdessä miehensä kanssa. Hän urheili paljon, mutta koki, ettei mistään löytynyt terveellistä ja täyttävää ruokaa kohtuullisella hinnalla. Ihmisten kiinnostus terveellisiin elämäntapoihin on ollut avain menestykseen.

– Jokaisella ihmisellä on oikeus syödä hyvin tulotasosta huolimatta.

Fagerströmin mukaan yrityksen alku ei ollut kuitenkaan helppo. Kilpailutilanne oli vuosia sitten herkkä. Hän kertoo epäonnistuneensa useita kertoja.

– Virheiden ei saa antaa lannistaa. Johtamistaitoni olivat vielä 24-vuotiaana heikolla tasolla. Kuvittelin, että tiedän monista asioista paljon. Huomasin, etten kuitenkaan ollut tyytyväinen.

Silloin Fagerström ymmärsi, että epäonnistumisten taustalla oli se, ettei hän kuunnellut muita tarpeeksi. Samalla Fagerström yritti selviytyä kaikesta itse.

Fagerströmin kolme parasta vinkkiä menestykseen

1. Kuuntele muita

Fagerströmin tärkein neuvo taloudelliseen menestymiseen onkin muiden kuuntelu. Hän on itse oppinut tämän kantapään kautta.

– Yrittäjät ovat niin lukossa itsensä kanssa, että eivät edes halua kuunnella muita.

Kun uskaltaa kuunnella muita, työntekijät uskaltavat tuoda näkemyksiään paremmin esille.

– Kun on tyytyväiset työntekijät, se heijastuu asiakaspalveluun ja koko yrityksen kulttuuriin.

2. Kouluta ja kehitä itseäsi

Fagerströmin mukaan on tärkeää ymmärtää se, ettei kaikesta tiedä kaikkea. Asioista voi aina oppia lisää. Hän kertoo esimerkiksi käyvänsä paljon koulutuksissa, seminaareissa ja tapahtumissa verkostoitumassa.

– Olen tutustunut vuosien aikana moniin ravintola-alan yrittäjiin ja päättäjiin. Soitan yleensä jollekin, miten olette hoitaneet tämän, kun en itse tiedä vastausta. Jos joutuu yksin päättämään kaikesta, on vaikeaa menestyä.

3. Tee suunnitelma – jos se ei toimi, muista varasuunnitelma

Fagerström kertoo, että hän pohtii aina suunnitelmia ja varasuunnitelmia, jos asiat eivät menekään niin kuin hän on ajatellut.

– Kun olet yhtäkkiä suunnitellut näin ja myynti meneekin toisella tavalla, siinä pitää olla varasuunnitelma mietittynä.

Fagerströmin mukaan ihmiset stressaavat helposti pienistäkin asioista, kun suunnitelmat eivät mene aina niin kuin ensin ajattelee.

– Epäonnistumiset opettavat, hän muistuttaa.

Lue myös: