Vuoden nimi – seitsemän finalistin joukkoon mahtuvat sokkeloinen kauppakeskus ja presidentti Niinistön poika iltatähti

Valittava voi edustaa millaista erisnimien ryhmää tahansa. Se voi olla paikka, ihmisen nimi, yrityksen nimi tai tuotteen nimi.

nimipäivät
kaksi kylttiä ja toisessa lukee "vuoden nimi"
AOP / Yle

Vuoden nimi valitaan tänä vuonna seitsemän finalistin joukosta. Ehdokkaat palkinnon saajaksi ovat: Aaro Veli Väinämö, Helsingi Sönumid, Kompensäätiö, Myyr York Times, Redi, Suomen Malmijalostus Oy ja Tampereen Kansi.

Finalistit valitsi Nimistöntutkimuksen päivien järjestelyistä vastaava toimikunta.

Suomen presidenttiparin pojan nimen valitsemista finalistien joukkoon raati perustelee muun muassa nimen etukäteisarvuuttelun laajuudella. Raadin mukaan se kertoo nimenannon tärkeydestä ja ihmisten kiinnostuksesta nimiä kohtaan.

Myyr York Times taas valittiin listalle muun muassa sen takia, että uuden vantaalaisen paikallislehden rinnastaminen kansainvälisestä tunnettuun ja arvostettuun julkaisuun luo siihen humoristisen kontrastin ja sai sen myötä ihmiset kiinnostumaan lehdestä.

Raadin kaikki valintaperusteet löytyvät täältä (siirryt toiseen palveluun).

Tampereen yliopisto saa seuraajan

Tunnustuspalkinnon saaja valitaan Nimistöntutkimuksen päivillä Helsingin yliopistolla 9. marraskuuta. Äänestää saavat kaikki päivien osallistujat

Palkinto jaetaan nyt toista kertaa. Viime vuonna Vuoden nimi -tunnustuspalkinnon sai nimi Tampereen yliopisto. Tampereen yhdistyneiden korkeakoulujen uudesta nimestä kiisteltiin pitkään.

Valinnalla halutaan nostaa esille onnistuneita nimivalintoja ja kiinnittää huomiota nimen merkitykseen yhteiskunnassa (siirryt toiseen palveluun).

Nimistöntutkimuksen päivillä (siirryt toiseen palveluun) Helsingissä keskitytään alan uusimpaan tutkimukseen. Kaksipäiväisen tapahtuman aikana pidetään esitelmiä muun muassa Helsingin seudun joukkoliikenteen pysäkkien nimistä, saamelaisen kertomaperinteen paikannimistä ja uusista, vuonna 2020 nimipäiväkalenteriin lisättävistä nimistä.

Nimistöntutkimuksen päivät järjestetään nyt 21. kerran.