Heinolasta pääsee ensi kesänä risteilyille

Heinolaan on perustettu uusi yritys, joka uskoo matkailualan kasvun tuovan lisää kysyntää myös risteilyille.

vesiliikenne
Laiva
Tuija Veirto / Yle

Heinolassa aloittaa uusi risteily-yritys, Heinolan Laiva Oy. Yrittäjäkaksikko, Juha Kukkonen ja Risto Turunen, on hankkinut käyttöönsä Pyhäjärvi-laivan, jossa on 50 paikkaa matkustajille.

Laivalla aletaan tehdä kesällä tilausristeilyjä, ja suunnitteilla on, että alus aloittaisi säännöllisen reittiliikenteen Vuolenkosken ja Iitin suuntaan.

Pyhäjärvi on ollut usealla omistajalla risteilykäytössä. Laiva rakennettiin vuonna 1927 Enso Gutzeitin ja sahateollisuuden laivaksi. Silloin alus tunnettiin nimellä Halla 13 A.

Matkan varrella alus on kokenut nimen- ja muodonmuutokset, siihen on muun muassa rakennettu yksi kerros lisää.

Neljä viime vuotta Pyhäjärvi toimi kahvila-ravintolana Pohjois-Karjalan Puhoksella, josta se matkasi uusien yrittäjien mukana ensin vesiteitse Mikkeliin. Mikkelistä matka jatkui lavetin kyydissä Heinolaan maanteitse. Perille saavuttiin marraskuun 1. päivänä.

Yllin kyllin ideoita

Heinolassa on ollut risteily-yrityksiä aiemminkin. Uudet yrittäjät näkevät laivaretkillä hyvät mahdollisuudet menestyä, sillä matkailuala kasvaa koko ajan.

– Meillä on tässä niin hyvä, kompakti juttu, että me uskomme tähän. Kunhan saamme Pyhäjärven kastettua Päijänteen kirkkaisiin vesiin ja huuhdottua Saimaan vedet pois, se on omassa elementissään. Tulemme varmaan tekemään tätä hommaa vuosia toteaa Risto Turunen.

Kumppanukset aikovat neuvotella ainakin parin lähialueen matkailukohteen kanssa. Esimerkiksi Mani Baari ja Pihamaan viinitila Kalkkisissa kiinnostaisivat.

– Ajoimme yhtenä päivänä autolla Mikkelistä ja Risto sanoi, että meillä on niin paljon ideoita, että osa piti laittaa ikkunasta pihalle, kun ei mahtunut enää autoon, Juha Kukkonen sanoo ja nauraa.

Risto Turunen ja Juha Kukkonen
Risto Turunen ja Juha Kukkonen toivat M/S Pyhäjärven Heinolaan Puhoksesta. Tarkoitus on vielä harjoitella risteilemistä laivalla, jotta se sujuu toukokuussa.Tuija Veirto / Yle