Hyppää sisältöön

4 000 työpaikkaa ja 7 jalkapallokentän verran uutta tilaa – Helsinkiin vanhalle sairaala-alueelle nouseva kasvuyrityskampus haluaa olla yksi Euroopan suurimmista

Uusi kasvuyrityskampus rakentuu Marian vanhan sairaala-alueen eteläpuolelle. Sen ensimmäinen osa on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2021.

Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Yksi Euroopan suurimmista kasvuyrityskampuksista on nousemassa Marian entiselle sairaala-alueelle Helsinkiin.

Tarkoituksena on, että uusi kampus työllistäisi yli 4 000 työntekijää ja olisi kooltaan noin 50 000 neliömetriä – mikä vastaa noin seitsemää jalkapallokenttää.

Helsingin kaupunki julkisti suunnitelman ja sen toteuttajat tänään perjantaina. Hanketta vetää YIT ja Keva yhdessä 23 muun toimijan kanssa.

Helsingin Kampissa vanhalla sairaala-alueella toimii jo nyt startup-keskittymä Maria 01.

Yle kertoi vuonna 2017, kuinka kaikki halukkaat eivät edes mahdu vanhassa sairaalassa toimivaan startup-keskittymään ja 150 yrittäjää jonotti paikkaa lisätiloista.

Nyt startup-keskittymän viereen, alueen eteläpuolelle, aiotaan rakentaa oma kokonaisuutensa. Uusissa tiloissa ei toimisi ainoastaan ideoitaan kehittelevät start up -yrityksiä, vaan ajatuksena on, että tilat kokoaisivat yhteen kaikki osapuolet: eri vaiheissa olevat yritykset ja esimerkiksi sijoittajat.

Myös Maria 01 -keskittymän tiloja laajennetaan, mikä kasvattaa kokonaisuutta. Toimijoita uuteen kampukseen mahtuisi noin 650 tämänhetkisen 130 toimijan sijasta.

Alustavan aikataulun mukaan rakennustyöt alkaisivat vuonna 2020 ja laajennuksen ensimmäinen osa otettaisiin käyttöön vuonna 2021.

Tältä Marian vanhalla sairaala-alueella näyttää vielä tällä hetkellä. Kuva: Pekka Tynell / Yle
Havainnekuva puolestaan maalailee hieman erilaisen kuvan sairaala-alueen eteläpuolesta. Kuva: AOR Arkkitehdit

"Kysymys ei ole vain toimitiloista"

Yksi mukana olevista yrityksistä on startup-tapahtuma Slush. Toimitusjohtaja Andreas Saari on kampussuunnitelmista innoissaan.

Saaren mukaan Suomeen tulee jatkuvasti lisää kasvuyrityksiä, sijoittajia ja kansainvälistä pääomaa. Sopivia tiloja on kuitenkin ollut Helsingissä liian vähän.

– Nyt saamme yhden fyysisen paikan, johon voimme kaikki kerääntyä ympärivuotisesti ja johon vierailevat sijoittajat tai suuryritykset voivat tulla vierailemaan. Se helpottaa kuvan luomista siitä, mitä Suomen startup-kenttä on.

Silläkin on merkitystä, millaiset tilat ovat.

– Kysymys ei ole vain toimistotiloista, vaan millaisen profiilin yritys voi rakentaa itselleen – erityisesti siinä kohtaa, kun pitää houkutella globaalisti parhaita työntekijöitä, Saari kuvaa.

Parhaat osaajat kun voivat valita minkä tahansa firman tai maan väliltä. Saaren mukaan tällöin sillä on suuri merkitys, miten yrityksen kulttuuri ja brändi tulevat esille esimerkiksi tilojen kautta.

Slushin toimitusjohtaja Andreas Saari pitää kasvuyrityskampusta todella tarpeellisena hankkeena. Kuva: Pekka Tynell / Yle
.
.