AKT: Emme hyväksy irtisanomiskynnyksen laskemista minkään kokoisissa yrityksissä

Hallitus jätti viime viikolla irtisanomislakihankekiistan ratkaisemiseksi esityksen, jonka kaikki palkansaajakeskusjärjestöt hyväksyivät ehdollisesti.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto (AKT)
Marko Piirainen
Marko PiirainenPetteri Paalasmaa / AOP

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ei hyväksy irtisanomiskynnyksen laskemista minkään kokoisissa yrityksissä. AKT hallitus linjasi asiasta kokouksessaan torstaina yksimielisesti, liitto kertoo.

AKT:n hallitus päätti myös keskeyttää toistaiseksi hallituksen irtisanomislakihankkeen vastaiset poliittiset työtaistelut. AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoo tiedotteessa, että työtaistelutoimien jatkaminen määräytyy sen mukaan, millainen on hallituksen esitys työsopimuslain muutokseksi.

Piiraisen mukaan liiton hallitus edellyttää, että lakimuutos ja sen perustelut valmistellaan aidosti kolmikannassa, eli hallituksen ja työmarkkinaosapuolten kesken. Liitto edellyttää myös, että laissa taataan, että irtisanomiskynnys ei laske.

Liiton mukaan järjestön hallituksen kokouksessa käytettiin useita lakiesitystä arvostelevia puheenvuoroja ja paheksuttiin työntekijöiden ja työttömien aseman heikentämistä.

Hallitus jätti viime viikolla esityksen irtisanomislakihankekiistan ratkaisemiseksi, jonka kaikki palkansaajakeskusjärjestöt hyväksyivät ehdollisesti.

Hallitus ehdotti järjestöille kompromissia, jossa irtisanomisen asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa tulisi ottaa huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden määrä. Uudessa ehdotuksessa ei siis enää suoraan määritellä, että uusi laki koskisi enintään kymmenen henkeä työllistäviä yrityksiä.

Hallitus esitti sovintoehdotuksessaan myös muita myönnytyksiä palkansaajille. Paljon arvostelua nostattanut aktiivimalli pantaisiin remonttiin kolmikantaisesti neuvotellen.

Lue myös:

Palkansaajajärjestöt valmiita keskeyttämään työtaistelut: SAK, STTK ja Akava hyväksyivät hallituksen uuden esityksen irtisanomislaista ehdollisesti

Sopu syntymässä irtisanomiskiistassa, lakkoja keskeytetään lauantaiaamuna – Hallitus kutsuu työmarkkinajärjestöt käymään läpi lakiesityksen perusteluja

Hallitus suostuisi luopumaan 10 työntekijän rajasta irtisanomiskiistassa – katso sovintoesityksen neljä kohtaa