1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Talvi- ja kesäaika

Tiina Maripuun ja tuhansien muiden aikataulut menisivät täysin sekaisin, jos Suomi jäisi talviaikaan ja Viro kesäaikaan – näin saattaa kuitenkin käydä jo ensi vuonna

Suomi ja Viro ovat tulevaisuuden kellonajasta eri mieltä. Pärnulais-vantaalainen Tiina Maripuu toivoo mailta yhteistä linjaa.

Pärnulainen opettaja Tiina Maripuu on viikot töissä Vantaalla. Kuva: Jyrki Ojala / Yle

Vantaalaisen opettajan Tiina Maripuun oppilaat ovat jo oppineet lukemaan merkit. Aina kun hän ilmestyy kouluun isohkon matkalaukkunsa kanssa, joku hihkaisee:

– Ai sä oot lähdössä taas Viroon!

Maripuun elämää rytmittää joka torstaina illansuussa käynnistyvä lähijuna-ratikka-laiva-taksi-bussi-auto -ruljanssi. Matkanteko päättyy runsaat kuusi tuntia myöhemmin pärnulaisella omakotitaloalueella.

– Olen itse valinnut sellaisen elämän, että mulla on kaksi maata, "työmaa" ja kotimaa. Työviikkoa Vantaalla seuraa kotiviikonloppu perheen parissa Pärnussa, Maripuu kertoo.

Sekä Virossa että Suomessa käytävää keskustelua kellojen siirtelyn loppumisesta Tiina Maripuu on seurannut huolensekaisin tuntein.

EU-komissio on esittänyt kellojen siirtelystä luopumista. Lisäksi kukin jäsenmaa saisi päättää itse, ottaako pysyvään käyttöön kesä- vai talviajan. Virossa parlamentin suuri valiokunta liputtaa pysyvän kesäajan puolesta. Suomessa taas opetusministeriön järjestämän kansalaiskyselyn tulos kallistui kannattamaan talviaikaa.

Mikäli naapurit pysyvät näissä kannoissaan, Suomenlahden eteläpuolella kellot olisivat vastedes tuntia Suomea edellä. Helsingistä lähtevät laivat saapuisivat Tallinnaan tuntia nykyistä myöhemmin.

Jos Suomi ja Viro päätyvät eri aikavyöhykkeille, klo 19:30 Helsingistä lähtevä iltalaiva on perillä Tallinnassa vasta klo 22:30. Kuva: Petteri Juuti / Yle

"Vuoden turhin päätös"

Naapurimaiden mahdollinen aikaero pitäisi kertaheitolla sekaisin sekä Maripuun että monien kaltaistensa pakan. Sukkuloijien tarkkaa määrää ei tiedä kukaan, mutta heitä arvioidaan olevan ainakin kymmenen tuhatta. Pahiten tilanne iskisi iltalaivalla matkustaviin, jotka tarvitsevat jatkoyhteyden muualle Viroon.

– Jos todellakin kävisi niin, että Viro on kesä- ja Suomi talviajassa, niin me yksinkertaisesti juuttuisimme yöksi Tallinnaan. Viimeiset bussit lähtevät nimittäin juuri sillä hetkellä, kun iltalaiva saapuisi satamaan.

Ammattisukkuloijat myös ostavat laivalippunsa sieltä, mistä sen saa kulloinkin halvemmalla. Toisinaan se voi olla saman laivayhtiön Viron-, sitten taas Suomen-sivusto. Mikäli maat siirtyisivät eri aikaan, pasmat olisivat helposti sekaisin.

– Kaiken kaikkiaan se on mielestäni verrattavissa siihen, että jossakin Jyväskylän korkeudella kulkisi raja, jonka toisella puolella olisikin eri aika. Sellainen ratkaisu ansaitsisi kyllä vuoden turhin päätös -palkinnon.

Mikäli Viro olisi Suomea tunnin edellä, kello 18.30 jälkeen Helsingistä lähtevien laivamatkustajien olisi turha haaveilla jatkoyhteydestä mihinkään Tallinnan ulkopuolelle. Kuva: Tiina Maripuu

Yritykset: Ei vaikuta sen kummemmin

Viro ja Suomi ovat olleet eri ajassa 2000-luvun alussa. Viron silloinen hallitus päätti luopua kesäajasta, Suomi jatkoi sen noudattamista muun EU:n mukana. Kokeilu jäi kuitenkin lyhyeksi.

– Hallituksemme palautti vuoden 2002 keväällä Viron samaan kellonaikaan Suomen kanssa. Olihan se aikaero hankala matkailijoille ja elinkeinoelämälle, Viron entinen pääministeri Siim Kallas muistelee.

Vuonna 2018 elinkeinoelämä ei kuitenkaan näytä pitävän mahdollista aikaeroa ongelmallisena. Soittokierros eri yrityksiin osoittaa, että aikaero ei ole kustannus- eikä hankaluuskysymys.

– Emme näe, että siitä koituisi sen kummempaa. Laivan kelloissa olisi varmaan kummankin maan aika, kuten Ruotsin-liikenteessäkin, viestintäjohtaja Marika Nöjd Tallinkilta sanoo.

– Mielenkiintoinen kysymys. Meidän toimintaan se ei vaikuttaisi mitenkään. Suomalaisten pitäisi kuitenkin ottaa huomioon, että pörssipäivämme päättyisi heihin nähden tuntia aikaisemmin, Ott Raidla Tallinnan pörssistä toteaa.

Finnairin kanta on, että tässä vaiheessa on liian aikaista arvioida Viron ja Suomen välisen aikaeron vaikutuksia. Yhtiön mukaan koko kellojen siirtämisestä luopumiseen pitäisi ottaa aikalisä.

Laivassa voi pitää vaikka vanhempainillan

Edes mahdollinen aikaero ei saisi Tiina Maripuuta kuitenkaan luopumaan sukkuloinnista ja muuttamaan kokonaan Suomeen.

– Ehkä jossakin vaiheessa saatoin harkita sitä, mutta ei enää pitkään aikaan. Mä olen pendelöijä. Se on vaihtelevaa elämää, johon kuuluu kaksi kieltä ja kulttuuria, Maripuu kertoo.

Vantaalla hän opettaa virolaissyntyisille oppilaille heidän äidinkieltään.

– Ehkä se on osasyy tähän jatkuvaan matkustamiseen. Haluan pitää oman viron kieleni mahdollisimman koskemattomana. Että ne ässät ja ällät kuulostaisivat aidosti virolaisilta eivätkä suomalaisilta.

Viisi vuotta kestänyt sukkulointi Suomenlahden yli ei vieläkään käy Maripuun hermoille. Laivoissa ja busseissa on nykyään hyvin työskentelytilaa. Ja jos puhelimesta loppuu kenttä tai tietokoneesta virta, hän kaivaa esiin keskeneräisen sukan ja alkaa kutoa.

Vuosien saatossa tutuksi on tullut koko sukkuloijien kirjo.

– Aika usein tapaan myös oppilaitani ja heidän vanhempiaan. Kerran laivamatkasta kehkeytyi jopa pienimuotoinen vanhempainilta. Se oli erittäin hyvä ja tuloksellinen.

Kuuntele Mistä maailma puhuu -podcast:

Lue lisää:

Suomi on siirtynyt normaaliaikaan eli talviaikaan – Pääministeri Sipilä toivoo, että kellojen siirtely loppuisi tähän

Finnair: Kellon siirtelystä ollaan luopumassa liian nopeasti – "suomalaisten lentomukavuus voi kärsiä"

Kesäaika oli sota-ajan keksintö – tuleeko siitä Suomen uusi aikavyöhyke?

Kesäaika tietäisi valoisampia ulkoiluiltoja, talviaika tahdistaisi paremmin sisäisen kellon – kumpi pitäisi valita?

EU-komissiolta esitys kellojen siirtelystä luopumista – "Kansa haluaa tätä, me teemme sen"