1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Verotiedot

Alexander Hanhikosken tilillä oli vielä kaksi vuotta sitten 10 000 euroa – nyt hän on monimiljonääri

Kryptovaluutoilla rikastunut Hanhikoski sanoo olevansa yllättynyt, että sijoitukset kryptovaluuttaan poikivat miljoonaomaisuuden.

Verotiedot
Alexander Hanhikoski
Alexander Hanhikoski on asunut koko ikänsä Helsingissä.Alexander Hanhikoski

Alexander Hanhikoski komeilee tämän päivän ansio- ja pääomatulojen kärjessä kolmantena. Hänen yhteenlasketut tulonsa viime vuonna olivat lähes 25 miljoonaa euroa, ja ne koostuivat lähes kokonaan kryptovaluutta Ethereumiin tehdyistä sijoituksista.

Kryptovaluutoilla rikastuminen oli helsinkiläissyntyiselle nuorelle miljonäärille itsellekin yllätys.

– Iso osa jopa niistä ihmisistä, jotka on ollut skenessä alkuvaiheesta saakka, tuskin osasi odottaa, että siitä [kryptovaluutasta] tulee näin iso ilmiö, Hanhikoski sanoo.

Kryptovaluutasta hän oli kuullut ystävältään ja sijoittanut Bitcoiniin 20 000 euroa vuonna 2013. Myöhemmin hän vaihtoi Bitcoinit Ethereumiin. Vielä elokuussa 2016 hänen pankkitilillään oli alle 10 000 euroa ja lähes kaikki sijoitusvarallisuus oli kiinni Ethereumissa.

– Vielä joulukuussa 2016 lainasin ystävältä rahaa kattoremonttiin.

Ja sitten tapahtui jotain aivan mullistavaa. Seuraavan puolen vuoden aikana kryptovaluutan potti kasvoi miljoonasta eurosta 25 miljoonaan euroon. Noin neljässä vuodessa kryptovaluuttoihin sijoitettu varallisuus kasvoi tuhatkertaiseksi.

Ohjelmointi kiinnosti jo alakoulussa

Matemaattinen ja tietotekninen tausta auttoi kryptovaluuttojen teknologian ja mahdollisuuksien ymmärtämisessä. Hän on ollut kiinnostunut ohjelmoinnista ala-asteelta saakka, jolloin hän teki koulussa nettisivuja kaverinsa kanssa. Ohjelmoinnistakin tuli tuttua vuosien saatossa.

Hanhikoski on käynyt Päivölän opistossa Pirkanmaalla kaksivuotisen matemaattis-luonnontieteellisen lukion. Teknillisessä korkeakoulussa, sittemmin Aalto-yliopistossa, hän opiskeli tietotekniikkaa vuoden verran, mutta huomasi että yliopisto-opinnot eivät olleet häntä varten.

Hän näki aikaisessa vaiheessa kryptovaluuttojen mahdollisuutena sen, että mitä enemmän ihmiset käyttävät valuuttoja sitä enemmän ne myös vetävät ihmisiä puoleensa.

– Oikeastaan se oli ainoa kiinnostava sijoituskohde, minkä löysin. Siinä oli lupaus siitä, että se kasvaa todella aggressiivisesti tai sitten se menee nolliin, Hanhikoski kuvailee.

Viime vuonna kryptovaluuttojen huima arvonnousu oli yksi vuoden talousilmiöistä. Kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo monikymmenkertaistui viime vuoden aikana. Samoin valtavat kurssiheilahtelut ovat olleet tunnusomaista krypto- eli virtuaalivaluutoille. Hanhikosken mukaan kasvua oli tapahtunut ennen viime vuottakin, mutta viime vuosi nosti kryptovaluutat aivan uudelle tasolle. Silloin Hanhikoski päätti myydä sijoituksensa ja tasata riskiä.

Hanhikosken mielestä kryptovaluuttoihin liittyy edelleen huolenaiheita

Kryptovaluuttoihin liittyvät riskit Hanhikoski on tiedostanut, sillä kaikessa sijoittamisessa on riskinsä. Monien maiden keskuspankit ja viranomaiset ovat varoittaneet virtuaalivaluuttoihin liittyvistä riskeistä niiden yleistyttyä.

– Kryptovaluuttoihin on kohdistunut historiallisesti muutamia merkittäviä riskitekijöitä. Yksi on itse protokolla, että siitä löytyy joku aukko, joka ei toimi.

Toisena hän mainitsee myös lainsäädännön mahdollisen tiukentumisen, joka olisi hidastanut kasvua. Kolmas riskitekijä on ollut riittävä käyttöaste, jotta kryptovaluutta olisi mielenkiintoinen. Ei pelkkä hyvä teknologia takaa mitään ilman riittävää määrää käyttäjiä.

– Aika isoksi osaksi nämä ovat edelleenkin huolenaiheita. Kryptovaluuttoihin sijoittaminen on hyvin spekulatiivista, kun sitä ei voi perustaa mihinkään fundamentteihin, kuten vaikka tavallisissa yhtiöissä, joissa voi katsoa tulevien vuosien kassavirtaa, liikevaihtoa ja liikevoittoa, hän sanoo.

Riskit konkretisoituivat vuonna 2016, kun kryptovaluutan kurssi, johon hän oli sijoittanut lähes kaiken omaisuutensa tipahti 50 prosenttia yhden päivän aikana. Kahden miljoonan kryptosijoituksista katosi puolet.

Ulkomailta puhelimitse tavoitettu Hanhikoski ei halunnut paljastaa, mihin hän aikoo sijoittaa jatkossa miljoonavarallisuuttaan. Hän oleskelee parhaillaan ulkomailla, mutta ei kerro, onko hänellä aikeita muuttaa ulkomaille.

Hän toimii edelleen rahansiirtoyrityksensä Pikasiirto.fi-palvelun omistajana ja pyörittää sen toimintaa. Sen taustalla oleva Bittisiirto eriytettiin konserniksi. Yritykset toivat taloudellista turvaa, joka teki mahdolliseksi suuremman riskin kryptovaluutoissa, mutta ne eivät millään tavalla liity kryptovaluuttoihin, Hanhikoski huomauttaa tiedotteessa.

Hanhikoski on 32-vuotias, syntynyt ja asunut suurimman osan elämästään Helsingissä.

Lue seuraavaksi