Euran perusturvajohtajan valinta mutkistuu kärkiehdokkaan saaman syytteen takia

Euran perusturvajohtajaksi ehdolla oleva Kalevi Mäkipää on syytteessä työturvallisuusrikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän kiistää syytteet.

Eura
Euran kunnanvirasto
Euran kunnanvirasto.Erkki Alho / Yle

Euran kunta joutuu pohtimaan perusturvajohtajansa valintaa toisen varteenotettavan ehdokkaan saaman rikossyytteen takia.

Euran valtuuston pitäisi valita perusturvajohtaja ensi maanantaina. Toiselle kärkiehdokkaalle, Euran väliaikaiselle perusturvajohtajalle Kalevi Mäkipäälle luettiin torstaina syytteet työturvallisuusrikoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Satakunnan käräjäoikeus antaa tuomionsa marraskuun lopussa.

Mäkipää kiistää

Syyte koskee tapausta, joka oli sattunut vuosina 2015–2016, jolloin Mäkipää oli Säkylän perusturvajohtajana. Syyttäjä katsoo Mäkipään jättäneen huomiotta kehitysvammaisten hoidossa esimiestehtävissä olleen alaisensa ilmoitukset häirinnästä ja kuormituksesta. Alainen irtisanottiin vuonna 2016.

Mäkipää kiistää syytteet ja katsoo, että niille ei ole perusteita. Hän kertoo Ylelle, että syyte tuli hänelle yllätyksenä.

Mäkipään mielestä syytteet ovat niin lieviä, että niillä ei pitäisi olla vaikutusta Euran perusturvajohtajavalintaan.

Yllätys poliitikoille

Euran kunnanhallituksen puheenjohtaja Harri Lehtonen (sd.) sai kuulla oikeuskäsittelystä Ylen toimittajalta ja kertoi yllättyneensä tiedosta. Tämän jälkeen hän kutsui perjantaiksi koolle työryhmän, joka on pohtinut perusturvajohtajan valintaa.

Ryhmään kuuluu johtavia viranhaltijoita ja poliitikkoja eri puolueista. Ryhmä tekee ratkaisun, miten asiassa edetään.

Edellinen Euran vakituinen perusturvajohtaja Sanna-Tuulia Lehtomäki erotettiin vuonna 2016 luottamuspulan takia. Hän teki tilintarkastajan mukaan lainvastaisesti satojen tuhansien eurojen hankintoja.

Paluu Säkylään mahdollinen

Kalevi Mäkipää on virkavapaalla Säkylän perusturvajohtajan tehtävästä kuluvan vuoden loppuun saakka.

Jos Mäkipäätä ei valita Euraan, hän voi halutessaan palata Säkylän perusturvajohtajaksi. Säkylän kunnanjohtaja Teijo Mäenpää esitti viime vuonna Mäkipään irtisanomista kunnan hankintaohjeiden rikkomisen takia, mutta kunnanhallitus tyrmäsi esityksen.