Lapin retkeilyreittien kunnostukseen tulossa lisärahaa viime hetkellä, käyttökielto uhkaa jo joitakin reittejä

Hallituksen esittämä lisärahoitus tietää hyviä uutisia esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistolle.

retkeily
Vaattunkikönkään lähtöpaikka Napapiirin retkeilyalueella Rovaniemellä.
Rovaniemen kaupunki

Hallitus esittää Metsähallituksen Luontopalveluille 2,45 miljoonan euron lisärahoitusta tälle vuodelle ja 1,9 miljoonan euron lisäpottia ensi vuoden budjettiin. Enemmistö rahoituksesta tulisi ympäristöministeriön ja osa maa- ja metsätalousministeriön budjetista.

Metsähallitus on alustavasti listannut parannuskohteita. Lapissa kohteiksi valikoituivat Urho Kekkosen kansallispuisto, Pallas-Yllästunturin kansallispuisto ja Auttikönkään luonnonsuojelualue.

– Ylläksellä on esimerkiksi tarkoitus korjata polkua, joka muuten menisi käyttökieltoon ensi vuonna, sanoo Lapin aluejohtaja Jyrki Tolonen. Rovaniemen ja Posion rajamailla sijaitsevalla Auttikönkäällä rakennettaisiin uusia siltoja, pitkospuita ja portaita.

Myös Napapiirin retkeilyalueelle on luvassa parannuksia, mikäli eduskunta hyväksyy lisärahoituksen. Tolonen sanoo, että kertaluontoiset lisärahat eivät riitä pitämään kansallispuistoja ja retkeilyalueita riittävän hyvässä kunnossa kävijämäärän alati kasvaessa.

– Pääongelma on, että perusrahoituksen taso on liian alhaalla.

Suomen kansallispuistoissa laskettiin viime vuonna yli 3 miljoonaa käyntiä. Ylivoimaisesti suosituin kohde oli Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, jonne tehtiin yli puoli miljoonaa käyntiä.

Metsähallituksen Luontopalvelut arvioi, että kansallispuistojen ja retkeilyalueiden rakennelmissa piilee yli 40 miljoonan euron korjausvelka.