Yhdysvallat lätkäisi rahanpesusyytteet malesialaiselle rahoittajalle – epäillään törsänneen julkisia varoja kiinteistöihin, koruihin ja taiteeseen

Myös kahta entistä Goldman Sachsin työntekijää syytetään rahanpesu- ja lahjontavyyhdissä, joka ulottuu Yhdysvaltojen luksusrannoille asti.

pankkitoiminta
Malesialaisen Low Taek Jhon luksusjahti oli takavarikoidun omaisuuden joukossa.
Malesialaisen Low Taek Jhon Equanimity-luksusjahti oli takavarikoidun omaisuuden joukossa.Ahmad Yusni / EPA

Neworkilainen oikeusistuin nosti torstaina syytteitä rahanpesu- ja lahjontavyyhdissä, jossa miljardien epäillään kadonneen malesialaisesta 1Malaysia Development Berhad -investointirahastosta. Rahasto oli tarkoitettu parantamaan maan taloudellisen kasvua.

Syytteet sai Low Taek Jho, toiselta nimeltään Jho Low, jonka epäillään ottaneen rahaa rahoittaakseen luksuselämäänsä ja lahjoakseen viranomaisia.

Myös Goldman Sachsin entistä pankkiiria Tim Leissneriä syytetään. Hän on tunnustanut syyllistyneensä muun muassa rahanpesuun ja sopinut 43,7 miljoonan dollarin palauttamisesta.

Kolmas tapaukseen liitetty mies on entinen Goldman Sachsin pankkivirkailija Ng Chong Hwa, toiselta nimeltään Roger Ng. Hänet pidätettiin torstaina Malesiassa, ja hänen epäillään muun muassa kiertäneen sisäisen kirjanpidon valvontaa.

BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) miesten epäillään keränneen itselleen ja perheilleen jopa 2,7 miljardia dollaria vuosien 2012 ja 2013 aikana.

Goldman Sachs-yhtiö, joka tienasi noin 600 miljoonaa työskennellessään investointirahaston kanssa, on kiistänyt väärinkäytökset ja kertonut tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

Goldman Sachs ei torstaina kommentoinut viranomaisten uusia syytteitä.

1MDB:n rahoja luksuselämään?

Jho Lown epäillään ostaneen luksusasuntoja, jahteja, taidetta ja koruja ja rahoittaneen malesialaisrahaston avulla muun muassa vuonna 2013 The Wolf of Wall Street -elokuvan tuotantoa. Lisäksi hänen kerrotaan vehkeilleen rahastolta rahaa viranomaisten lahjomiseksi Malesiassa ja Abu Dhabissa.

Malesian poliisin kertoi heinäkuussa Lown lentäneen pois maasta Macauhun ja hänen olinpaikkaansa ei tiedetä. Reutersin mukaan mies on viimeksi nähty Kiinassa.

Mies oli lähtenyt Malesiasta, sillä ei mielestään saa reilua oikeudenkäyntiä maassa, kertoo BBC.

Vyyhti alkoi purkautua vuonna 2016, kun Yhdysvaltain oikeusministeriö kertoi löytäneensä varastettua omaisuutta yli miljardin dollarin edestä.

Se haki takavarikkoon manhattanilaisen kattohuoneiston, kartanon Beverly Hillsissä, luksuslentokoneen sekä Vincent van Goghin ja Claude Monet'n maalauksia.

Skandaalin lonkerot tavoittivat ex-pääministerin

Tapaukseen liittyen Malesian edellistä pääministeriä Najib Razakia vastaan nostettiin syytteet heinäkuussa.

Tuolloin kerrottiin, että Yhdysvaltain oikeusministeriö epäilee Najibin ja hänen yhteistyökumppaneidensa kavaltaneen valtion investointirahaston omaisuutta miljardien eurojen arvosta.

Najibia vastaan nostettiin neljä syytekohtaa, joista kustakin voidaan antaa 20 vuoden vankeusrangaistus. Najib kiisti oikeudessa kaikki syytteet.

Lähteet: AP, AFP, Reuters