Herätys: Verotulot valuvat väen mukana Uudellemaalle, kouluväkivalta huolettaa Ranskassa, sateet saapuvat lounaasta

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Ilmakuva Helsingistä.
Kuopion tulorakenteelle muuttoliike oli vuosina 2014–2016 yhteensä 4,5 miljoonaa euroa miinusmerkkinen. Helsingillä vastaava luku oli 173,8 miljoonaa euroa plussalla.Jaani Lampinen / Yle

Verotiedot paljastavat: Pieni osa maasta kuorii kermat muuttoliikkeestä yhä selvemmin

Uusimaa on Suomen sisäisen muuttoliikkeen voittaja myös palkkavertailussa. Vaikka Suomessa on monia muuttovoittoalueita, Uusimaa erottuu muista muuttajien ansioita vertailtaessa. Uusimmat verotiedot paljastavat, että jo yli puolet palkansaajien maksamista valtion ansiotuloveroista kerätään Uudeltamaalta.

Ranskalaiskouluissa opettajat kampanjoivat väkivaltaa vastaan

Somevideo opettajaa aseella uhkailleesta oppilaasta käynnisti ranskalaisopettajien kampanjan toistuvia kouluväkivaltatapauksia vastaan. Väkivalta vaikuttaa viime vuosina yleistuneen muun muassa siksi, että oppilaiden käytöshäiriöt ovat yleistyneet ja koulut ovat eriytyneet ongelmakouluihin ja laatukouluihin. Viranomaisten arvion mukaan ranskalaisissa yläkouluissa ja lukioissa tapahtuu päivittäin keskimäärin 440 vakavaa väkivallantekoa. Ylen jututtamilla nuorilla on tilanteesta omat mielipiteensä.

Aurélie ja Mariama käyvät perinteikästä la Légion d'honneur -tyttölukiota Pariisin pohjoispuolella Saint-Denis'ssä
Aurélie ja Mariama käyvät perinteikästä la Légion d'honneur -tyttölukiota Pariisin pohjoispuolella Saint-Denis'ssä.Juha Nurminen / Yle

Trump varoittaa kiviä heitteleviä siirtolaisia, että sotilaat voivat vastata ampumalla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on väläyttänyt toimittajille Valkoisessa talossa, että Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla olevat Yhdysvaltain joukot voisivat ampua siirtolaisia kohti. Trumpin mukaan siirtolaiskaravaanista on heitelty Meksikossa kiviä poliisia kohti.

Presidentti Donald Trump Valkoisen talon pihalla 31. lokakuuta.
Presidentti Donald Trump Valkoisen talon pihalla 31. lokakuuta.Ron Sachs / EPA

Foxin ex-uutisankkuri vahvoilla Yhdysvaltain seuraavaksi YK-lähettilääksi

Yhdysvaltain seuraavaksi YK-lähettilääksi saattaa nousta ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert. Presidentti Donald Trumpin mukaan Nauertin valintaa harkitaan vakavasti. Hän on erinomainen ja ollut kanssamme ja tukijanamme pitkään, Trump sanoi toimittajatapaamisessa. Nykyinen YK-lähettiläs Nikki Haley ilmoitti yllättäen lokakuun alussa, että jättää tehtävänsä vuoden lopussa.

Heather Nauert puhuu.
Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert.AOP

Laine juhli hattutempulla Helsingissä

Winnipegin Patrik Laine juhli torstaina hattutemppua Floridaa vastaan pelatussa NHL-kamppailussa Helsingissä. Laine oli pelannut viisi ottelua ilman pisteitä, mutta nyt hän oli pelin hahmo kolmella maalillaan. Winnipeg voitti Floridan 4–2, koosteen Laineen hattutempusta voit katsoa täältä.

Patrik Laineen juhlatunnelmia
Getty Images

Sää jatkuu lauhana

Perjantaina Suomeen saapuu lounaasta sateita, jotka tulevat päivällä vetenä muuttuen illan ja yön aikana osittain lumeksi. Lapissa on heikkoa pakkasta, mutta muualla on lämpöasteita. Lauantaina sateet siirtyvät pohjoiseen ja etelässä alkaa olla selkeämpää. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Perjantain sääkartta.
Yle Sää