Mistä maailma puhuu -podcast: Euroopassa voi alkaa aikavyöhykekaaos, kun kesä- ja talviajasta luovutaan – "Tämä avaa Pandoran lippaan"

Belgialaiset ovat huolestuneet siitä, jääkö Belgia eri aikavyöhykkeelle kuin naapurinsa, EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio kertoo podcastissa.

aikavyöhykkeet
Ihmisiä jonottamassa Frankfurtin lentokentällä.
Muun muassa lentoyhtiöt ovat varoittaneet lentoaikataulujen menevän sekaisin, jos kesä- ja talviajasta luovutaan liian nopeasti.Ronald Wittek / EPA

Monet suomalaiset ovat iloinneet Euroopan komission suunnitelmasta luopua kellojen siirtelystä. Belgiassa aloite on myös huolettanut, koska maa saattaa pahimmassa tapauksessa jäädä eri aikavyöhykkeelle kuin naapurinsa.

Euroopan unionin jäsenmailla on nimittäin oikeus itse päättää, noudattavatko ne jatkossa nykyistä talvi- vai kesäaikaa, EU-kirjeenvaihtaja Petri Raivio kertoo Mistä maailma puhuu -podcastissa. Lopputuloksena voi olla aikavyöhykkeiden sekamelska Keski-Euroopassa.

– Tämä avaa tietyllä tavalla Pandoran lippaan, Raivio sanoo.

Ylipäätään kellojen siirto on herättänyt intohimoja lähinnä Pohjois-Euroopassa. Osa jäsenmaista ei ole aloitteen takana lainkaan.

Raivio kertoo myös, miksi aloite on edennyt niin nopeasti yleensä jähmeässä EU:ssa ja mitä pitäisi ajatella siitä, että juuri Suomen hallitus on edistänyt asiaa niin tarmokkaasti.

Ylen kirjeenvaihtajat ja toimittajat kertovat joka toinen viikko Mistä maailma puhuu -podcastissa maankolkkansa kuumimmista puheenaiheista ja arjen pienistä ilmiöistä, jotka jäävät usein uutisissa kertomatta. Sarjaa toimittaa Simo Ortamo.

Kuuntele Mistä maailma puhuu -podcast:

Lue myös:

Finnair: Kellon siirtelystä ollaan luopumassa liian nopeasti – "suomalaisten lentomukavuus voi kärsiä"

Maailmassa on useita outoja aikavyöhykkeitä – syyt ovat usein poliittisia, mutta taustalla on myös turismin edistämistä

Kesäaika tietäisi valoisampia ulkoiluiltoja, talviaika tahdistaisi paremmin sisäisen kellon – kumpi pitäisi valita?

EU-komissio antoi esityksensä kesäajasta: kellojen siirtely voi loppua jo ensi vuonna