The Guardian: Indonesian turmakoneella ongelmia pian nousun jälkeen myös edellisenä päivänä – lentäjä pyysi tuolloinkin lupaa palata kentälle

Sunnuntaina Balilta matkaan lähteneen koneen kapteeni pyysi lupaa palata takaisin lentokentälle teknisten ongelmien vuoksi. Maanantaina sama kone syöksyi mereen.

lento-onnettomuudet
Sukeltajat löysivät 1. marraskuuta Lion Airin turmakoneen mustan laatikon, joka sisältää lennon teknistä tietoa sisältävän lentoarvotallentimen.
Sukeltajat löysivät 1. marraskuuta Lion Airin turmakoneen mustan laatikon, joka sisältää lennon teknistä tietoa sisältävän lentoarvotallentimen.EPA

Indonesiassa mereen syöksyneellä lentokoneella oli turmaa edeltävänä päivänä teknisiä ongelmia vain minuutteja koneen nousun jälkeen.

The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että lentäjä ilmoitti ongelmista lennonjohdolle ja pyysi lupaa palata takaisin lentokentälle Balin saarelle.

The Guardianin saamien tietojen mukaan lentäjä antoi niin sanotun Pan-Pan -kutsun, joka merkitsee, ettei kyseessä ole välitön uhka. Kyseessä on hengenvaarallisesta tilanteesta viestivästä Maydaysta asteen kevyempi uhka.

Ilmoituksen jälkeen lentäjä päätti kuitenkin jatkaa matkaa kohti alkuperäistä määränpäätä Jakartaa.

Kone sahasi ylös ja alas

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) on kertonut aiemmin saaneensa haltuunsa koneen teknisen lentopäiväkirjan. Sen mukaan yksi koneen nopeusmittareista toimi sunnuntaina ”epäluotettavasti”.

Lisäksi useat matkustajat ovat kuvailleet, että sunnuntain lennolla Balilta Jakartaan kone sahasi ylösalas. Asiaa tukevat lentokoneita ja niiden reittejä näyttävien verkkosivujen seurantapalvelut.

Sukeltajat löysivät torstaina merestä niin sanotun mustan laatikon, joka sisältää lennon teknistä tietoa sisältävän lentoarvotallentimen. Mustaa laatikkoa, joka sisältää ohjaamon äänitallentimen, ei ole vielä löydetty.

Turmakone ei raportoinut hätätilasta

Lion Airin Boeing 737 Max 8 -kone syöksyi mereen maanantaina. Turmassa kuolivat kaikki koneen kyydissä olleet 189 matkustajaa ja miehistön jäsentä.

Lentokone oli matkalla Indonesian pääkaupungista Jakartasta Pangkal Pinangin kaupunkiin Bangkan saarelle.

Kone katosi tutkasta sen jälkeen, kun miehistö oli pyytänyt palaamislupaa Jakartaan. Tutkatietojen mukaan kone ei kääntynyt takaisin eikä raportoinut hätätilanteesta.

Lähes tuliterä kone ehti olla käytössä vain muutaman kuukauden ennen tuhoista onnettomuutta.

Aiheesta lisää:

Indonesian turmakoneen musta laatikko löytyi – Laitteen ultraäänipulssi auttoi sukeltajia etsinnöissä

Tämän tiedämme nyt Indonesian koneturmasta: Upouudessa koneessa oli ollut ongelmia jo aiemmalla lennolla

Aiheesta muualla:

Lion Air crash: pilot on earlier flight asked to turn plane around (siirryt toiseen palveluun)