Vararengas vyötäröllä altistaa syövälle ja muille sairauksille

Elintapojen muutos on ensisijainen keino torjua metabolista oireyhtymää.

Jyväskylä
Vyötärölihavuus.
Keskivartalolihavuus on näkyvin merkki metabolisen oireyhtymän riskistä.AOP

Vyötärölihavuus on helpoimmin havaittava merkki metabolisen oireyhtymän riskistä.

Jyväskylän yliopistossa tänään tarkastettava väitöstutkimus vahvistaa nimenomaan keskivartalon vararenkailla olevan vahva yhteys metabolisen oireyhtymän esiintymiseen. Tutkimus osoittaa myös, että metabolisen oireyhtymän riskitekijät ovat yleisempiä matalasti koulutetuilla, eläkeläisillä, työttömillä ja opiskelijoilla.

Vyötärölihavuus jopa tuplaa riskin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja lisää sydänkohtauskuolleisuuden määrää. Myös kakkostyypin diabetes yleistyy vyötärölihavuuden myötä.

Keskivartalolihavuudella on havaittu altistavan myös useille syöpälajeille.

– Melko tuoreet tutkimukset ovat löytäneet vahvan yhteyden metabolisen oireyhtymän ja esimerkiksi haima- maksa- ja rintasyöpien kanssa, luettelee väitöksen tekijä, terveystieteiden maisteri Hanna Kuninkaanniemi.

Väitöstutkimuksen tehnyt Kuninkaanniemi työskentelee Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kehityspäällikkönä.

Ei oikotietä - elintapamuutos on paras keino välttää vyötärölihavuuden riskit

Elintapojen muutos on ensisijainen keino välttää vyötärölihavuutta ja sen mukana tulevia riskejä.

Terveydenhuollon henkilöstön tulisikin kertoa enemmän esimerkiksi ravitsemussuosituksista, Kuninkaanniemi kehottaa.

– Elintapamuutos tarkoittaa erityisesti sitä, että ravitsemus on tasapainossa ja fyysistä aktiivisuutta on riittävästi. Tupakointi tietysti on haitallista ja alkoholin käytön tulisi olla kohtuullista.

Kuninkaanniemen väitöskirjassa tutkittiin metabolisen oireyhtymän yleisyyden lisäksi lyhytneuvonnan, eli mini-intervention vaikutusta potilaiden ravitsemuskäyttäytymiseen. Kuninkaanniemi havaitsi, että yksikertaisesti elintavoista puhuminen voi parhaimmillaan olla vaikuttava konsti elintapamuutoksen tukemisessa. Menetelmää on kuitenkin tutkittu varsin vähän.

Metabolisella oireyhtymällä tarkoitetaan aineenvaihdunnallista häiriötä, jossa henkilöllä esiintyy samanaikaisesti kolme seuraavista tekijöistä: Vyötärön ympärysmitan 100 cm:n ylitys miehillä ja 90 cm naisilla, kohonnut verenpaine, matala HDL-kolesterolipitoisuus, suurentunut triglyseridien määrä ja kohonnut paastoverensokerin arvo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus