1. yle.fi
  2. Uutiset

Korkein oikeus myönsi valitusluvan Perälle ja Lammassaarelle – Talvivaaran ympäristörikoksia puntaroidaan vielä korkeimmassa oikeudessa

Valituslupa liittyy ympäristön turmelemista koskevan rangaistussäännöksen tulkintaan.

Talvivaara
Talvivaaran kaivoksen jätevesialtaan vuoto pohjoisessa on kaivosyhtiön mukaan tyrehtynyt.
Talvivaaran kaivosaluetta marraskuussa 2012.Talvivaara / Lehtikuva

Korkein oikeus (KKO) on myöntänyt rajoitetun valitusluvan Talvivaara Sotkamo Oy:n toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimineelle Pekka Perälle ja yhtiön tuotantojohtajana toimineelle Lassi Lammassaarelle.

Valituslupa koskee ympäristön turmelemista koskevan rangaistussäännöksen tulkintaa, KKO kertoo.

Tulkittavana on, täyttyykö rikoksen tunnusmerkistö tilanteessa, jossa haitallisten aineiden määrä on ollut huomattavasti ympäristöluvassa arvioitua suurempi, mutta luvassa ei kuitenkaan ole asetettu aineille tarkkoja päästörajoja.

Talvivaaran kaivostoiminnan käynnistymisen jälkeen kaivoksen jätevedessä ilmeni ympäristölle haitallisen korkeita määriä natriumia, sulfaattia ja mangaania.

Suomen tähän asti laajimman ympäristörikosjutun oikeuskäsittely Rovaniemen hovioikeudessa saatiin päätökseen maaliskuussa 2018. Hovioikeus tuomitsi Perän törkeästä ympäristön turmelemisesta 6 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja Lammassaaren ympäristön turmelemisesta 60 päiväsakkoon.

Hovioikeus katsoi tuomion perusteluissaan, että kaivoksen suunnitteluvaiheessa useat Perän ja Lammassaaren vastuulla olleet lupahakemuksen tiedot olivat puutteellisia.

Kaivoksen toiminnasta syntyneet jätevesipäästöt eivät vastanneet Talvivaaran ympäristölupahakemuksessaan ilmoittamia ja kaivoksen ympäristöluvan kertoelmaosaan kirjattuja tietoja jäteveden natrium-, sulfaatti- ja mangaanipitoisuuksista.

KKO myönsi Perälle valitusluvan myös hovioikeuden menettelyä koskevasta kysymyksestä. Yhtiön toimitusjohtajana toimineen Harri Natusen valituslupahakemusta ei vielä ratkaistu.

Ympäristörikosten lisäksi käynnissä on myös toinen Talvivaara-tutkinta, jota tekee Helsingin hovioikeus. Siinä Perää ja yhtiön entistä toimitusjohtajaa sekä talous- ja rahoitusjohtajaa syytetään tiedottamisrikoksista ja yhtiön entistä tuotantojohtajaa sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.

Syyttäjä vaatii näistä rikoksista Perälle kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdotonta vankeusrangaistusta.

Lue myös:

Rovaniemen hovioikeus tuomitsi Pekka Perän Talvivaara-jutussa törkeästä ympäristön turmelemisesta

Ympäristöoikeuden professori Talvivaarasta: "Ehkä Suomen kaikkien aikojen pahin ympäristörikos"

Hovioikeus aloitti Talvivaaran tiedottamisen setvimisen – Syyttäjän mukaan sijoittajille rakennettiin tarinaa harhaanjohtavalla tiedolla

Lue seuraavaksi