Talvivaaran ympäristörikosasialle myönnettiin valituslupa

Korkein oikeus tutkii, täyttääkö Talvivaara Sotkamo Oy:n ympäristön turmeleminen rikoksen tunnusmerkistön.

Sotkamo
Kuvassa vasemmalta lukien asianajaja Petteri Sotamaa, asianajaja Martina Kronström ja Talvivaaran Kaivosyhtiön entinen toimitusjohtaja Pekka Perä Helsingin hovioikeudessa 22. lokakuuta.
Kuvassa vasemmalta lukien asianajaja Petteri Sotamaa, asianajaja Martina Kronström ja Talvivaaran Kaivosyhtiön entinen toimitusjohtaja Pekka Perä Helsingin hovioikeudessa 22. lokakuuta.Marjatta Rautio / Yle

Korkein oikeus (KKO) on myöntänyt rajoitetun valitusluvan Talvivaara Sotkamo Oy:n toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimineelle Pekka Perälle ja yhtiön tuotantojohtajana toimineelle Lassi Lammassaarelle.

Valituslupa koskee ympäristön turmelemista koskevan rangaistussäännöksen tulkintaa.

Korkein oikeus tutkii täyttyykö rikoksen tunnusmerkistö tilanteessa, jossa kaivoksen jätevesipäästöissä on ollut ympäristölle haitallisia aineita huomattavasti enemmän kuin kaivoksen ympäristölupahakemuksessa oli arvioitu, jos ympäristöluvassa ei kuitenkaan ole asetettu kyseisille aineille tarkkoja päästörajoja.

Hovioikeus tuomitsi Perän maaliskuussa törkeästä ympäristön turmelemisesta kuuden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja Lammassaaren ympäristön turmelemisesta 60 päiväsakkoon.

Asiassa on kysymys Talvivaaran kaivostoiminnan käynnistymisen jälkeen kaivoksen jätevedessä ilmenneistä ympäristölle haitallisen korkeista määristä natriumia, sulfaattia ja mangaania.

Lue lisää:

Korkein oikeus myönsi valitusluvan Perälle ja Lammassaarelle – Talvivaaran ympäristörikoksia puntaroidaan vielä korkeimmassa oikeudessa