Yhdysvaltain välivaaleissa ennätysmäärä vähemmistöihin kuuluvia ehdokkaita – Republikaanit luottavat yhä valkoiseen mieheen

Runsas neljännes ensi viikon kongressivaalien ehdokkaista on naisia.

Yhdysvallat
Kongressi
Yle Uutisgrafiikka

Ensi viikolla järjestettävät Yhdysvaltain kongressin välivaalit ovat merkittävä koetinkivi pääpuolueiden republikaanien ja demokraattien kamppailussa vallasta. Mutta kyse on muustakin.

The New York Times -lehti esittelee (siirryt toiseen palveluun)laajassa artikkelissaan, miten poliitikan huippupaikoille on pyrkimässä ennätysmäärä ei-valkoisia kandidaatteja.

Kirittävää riittää, sillä valkoiset miehet ovat selvästi yliedustettuina sekä kuvernööreinä että kongressin molemmissa kamareissa.

Ainoastaan noin kolmannes Yhdysvaltain väestöstä on valkoisia miehiä, mutta korkeimmilla päättäjien paikoilla heidän osuutensa on lähes 70 prosenttia.

Ehdokkaiden jaottelu puolueittain
Yle Uutisgrafiikka

Erot puolueiden välillä ovat kuitenkin suuret.

Republikaanit ovat lähteneet tähänkin vaalitaistoon perinteisiin luottaen. Oikeistopuolueen ehdokaslistalta löytyy 353 valkoista miestä, muunlaisten ehdokkaiden määrä jäi 109:ään.

Demokraattien lukemat näyttävät kokonaan erilaisilta. Puolueella on 499 ehdokasta, ja heistä suurin osa, 293, ei ole valkoisia miehiä.

Vähemmistöjen edustajat välivaaleissa
Yle Uutisgrafiikka

Naiset ja etniset vähemmistöt

Ehdokkaista runsas neljännes, noin 28 prosenttia, on naisia. Nykyisessä kongressissa naisten osuus jää alle 20 prosentin.

Stacey Abrams pyrkii Georgian kuvernööriksi.
Stacey Abrams pyrkii Georgian kuvernööriksi.Erik S. Lesser

Ero esimerkiksi Pohjoismaihin on suuri. Suomenkin 200 kansanedustajasta 81 on naisia, mikä vastaa 41,5 prosentin edustusta.

Eri etnisiä vähemmistöjä Yhdysvaltain vaaleissa edustaa 215 kandidaattia. He ovat taustaltaan muun muassa afroamerikkalaisia, latinoja, aasialaisia ja intiaaneja.

Tällä hetkellä edustajainhuoneesta ja senaatista löytyy 102 etnisen vähemmistön edustajaa.

Amerikkalaisilla on nyt mahdollista tehdä välivaaleissa historiaa monilla tavoin. Lasikaton voi rikkoa esimerkiksi Stacey Abrams, josta saattaa tulla Yhdysvaltain ensimmäinen musta naiskuvernööri.

Arizonassa senaattoriksi pyrkivä Kyrsten Sinema olisi puolestaan osavaltionsa ensimmäinen nainen senaattorin virassa. Sinemasta tulisi myös Yhdysvaltain ensimmäinen julkisesti biseksuaaliksi tunnustautuva senaattori, kirjoittaa The New York Times.