Karjalankulman kaveriksi tulossa umpikortteli – Lappeenrannan keskustaan tulee lisää 5- ja 6-kerroksisia taloja

Toteuttaminen edellyttää kauppakeskus Weeran ja Karjalankulman matalan laajennusosan purkamista.

Asemakaavamuutos
Havainnekuva asemakaavamuutoksen suunnitelmista Weeran kortteliin
Lappeenrannan kaupunki

Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan Weeran korttelin asemakaavamuutos on valmistunut.

Uuden asemakaavan mukaan Kauppakadun, Oksasenkadun, Sammonkadun ja Valtakadun rajaamaan kortteliin voidaan rakentaa nykyistä korkeampia rakennuksia. Samalla korttelista tulee ns. umpikortteli, jossa viisi- ja kuusikerroksiset rakennukset ympäröivät keskelle jäävää piha-aluetta.

Kaavamuutos koskee tonttia, jolla sijaitsevat kauppakeskus Weera ja Scandic Lappeenranta City -hotelli (ent. Cumulus).

T-kirjaimen muotoisen tontin omistaa City Kauppapaikat Oy.

Yhtiö omistaa myös Valta- ja Kauppakatujen varteen jäävät kiinteistöt, joissa toimivat Scandic-hotelli ja Etelä-Karjalan osuuskaupan ravintolamaailma. City Kauppapaikat -yhtiön omistavat seinäjokelaiset Raimo Sarajärvi ja Jaakko Keskinen.

Kaavamuutos tehty kiinteistönomistajan aloitteesta

Kaavamuutosta hakenut City Kauppapaikat suunnittelee Weeran kortteliin asuin- ja liiketiloja. Myös hotellin laajentamisesta on ollut puhetta.

– Kaavamuutos mahdollistaa uudisrakentamisen nykyisen hotellin paikalle. Vaihtoehtoisesti nykyistä, osin neljäkerroksista hotellia voidaan korotta yhdellä kerroksella, kertoo asemakaava-arkkitehti Matti Veijovuori Lappeenrannan kaupungilta.

Havainnekuva asemakaavamuutoksesta Weeran kortteliin
Havainnekuva Valta- ja Kauppakadun risteyksestä etelään. Vaalea uudisrakennus jäisi Karjalankulman ja Etelä-Karjalan osuuskaupan ravintoloiden väliin.Lappeenrannan kaupunki

Veijovuoren mukaan umpikortteli-ratkaisu eheyttää Lappeenrannan keskustan rosoista kaupunkikuvaa.

Sen toteuttaminen edellyttää sekä kauppakeskus Weeran että Oksasenkadun varrella sijaitsevan Karjalankulman laajennusosan purkamista.

– Katutasoon Valta-, Kauppa- ja Oksasenkatujen varrelle varataan asemakaavassa vähintään 2000 kerrosneliömetrin verran liiketilaa. Kivijalkakaupat halutaan säilyttää, sanoo Veijovuori.

Karjalankulman tontin kaava uusittiin jo aiemmin

Weeran korttelin kolmas maanomistaja on Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö.

Säätiön omistamalle tontille Kauppa- ja Oksasenkatujen varrelle on jo aiemmin tehty kaavamuutos. Vuonna 1927 valmistunut Karjalankulma on säilytettävä.

Rakennuksen 1950-luvulla rakennettu laajennusosa on tarkoitus purkaa, ja rakentaa sen tilalle viisikerroksinen asuin- ja liikerakennus.