Hautajaisvaatteiden hankinta voi olla vähävaraiselle hankalaa – seurakuntien vaateapu Turussa auttaa löytämään asianmukaisen asun

Seurakuntien tarjoaman vaateavun määrä vaihtelee laajasti. Turun alueella vaateapu auttaa vuosittain yli tuhatta ihmistä.

avustustoiminta
Maiju Kinnunen esittelee vaatteita
Paula Collin / Yle

– Se on yllättävän iso asia, jota ei välttämättä tule tavallisessa arjessa edes ajatelleeksi. Kun suru yhtäkkiä kohtaa, ei välttämättä ole mahdollisuutta investoida kauniiseen pukuun, ja totta kai jokainen haluaa olla tärkeässä tilanteessa asianmukaisissa vaatteissa, sanoo Vaateapu Karderoopin toiminnanohjaaja Maiju Kinnunen.

Hän esittelee rekissä roikkuvia mustia leninkejä ja housupukuja. Varastossa on puolestaan rekki, joka on täynnä miesten tummia pukuja.

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän Vaateapu Karderoopin (siirryt toiseen palveluun) varastoissa on paljon vaatteita, joilla kehtaa lähteä hautajaisiin. Niitä jaetaan ihmisille, joiden taloudellinen tilanne on syystä tai toisesta heikko ja hautajaisvaatteita mahdotonta ostaa kaupasta. Hautajaisvaatteita lähtee vuosittain muutamille kymmenille asiakkaille.

Tummia pukuja lahjoitetaan meille paljon, joten meillä olisi niitä myös antaa eteenpäin tarvitseville.

Maiju Kinnunen

Osalla ihmisistä on tarve ainoastaan tummalle puvulle, osa saa samalla suuremman määrän muitakin käyttövaatteita. Asiasta keskustellaan aina oman seurakunnan diakoniatyöntekijän kanssa eikä vaatteita voi tulla hakemaan ihan noin vain.

Kinnunen epäilee, että monet eivät kuitenkaan tiedä tällaisesta mahdollisuudesta.

– Enemmänkin toivoisin, että ihmiset löytäisivät meille. Tummia pukuja lahjoitetaan meille paljon, joten meillä olisi niitä myös antaa eteenpäin tarvitseville.

Vaateapu vaihtelee kunnittain

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vaateapu on laajuudessaan Suomen suurimpia. Tänä vuonna jo 1 500 asiakasta on saanut Karderoopista apua.

Osassa seurakunnista vaateapua annetaan pienemmässä mittakaavassa ja jotkut seurakunnat eivät tarjoa vaateapua lainkaan. Helsingissä vaateapu on hoidettu osto-osoituksilla, jotka avuntarvitsija saa käyttää haluamassaan liikkeessä. Lisäksi pienimuotoista vaateapua tarjotaan Hermannin diakoniatalolla, joka auttaa muun muassa asunnottomia.

– Meillä on välillä kampanjoita, joissa otetaan vastaan lahjoituksia. Silloin niitä tulee paljon. Auttavia tahoja on kuitenkin monia, kuten Hope ry, ja laajempi vaateapu vaatisi siihen kohdistettuja resursseja, säilytystiloja ja logistiikkaratkaisuja. Tällä hetkellä olemme panostaneet elintarvikeapuun, kertoo Helsingin seurakuntien projektityöntekijä Eila Jaakola.

Vaateavun tarvitsijat ohjataan usein "sinne, tänne ja tuonne".

Vaatteita hyllyissä
Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vaateapu jakoi vaatteita viime vuonna yli 1600 asiakkaalle.Paula Collin / Yle

Lahjoituksia tulee paljon, mutta osa ei kelpaa jaettavaksi

Turussa vaateapu toimii lahjoituksilla. Lahjoittajia on tuhansia. Osa tyhjentää kaapeista vanhoja vaatteitaan ja osa vaatteista tulee kuolinpesistä.

Valitettavasti joukossa on myös huonokuntoista vaatetta, jota ei voida laittaa jakoon. Se aiheuttaa seurakunnan vapaaehtoisille turhaa työtä, sillä he pesevät ja silittävät kaikki heille saapuvat vaatteet.

– Esimerkiksi kuolinpesistä saattaa tulla ullakolta löydettyjä laatikoita, joita ei ole edes avattu. Joskus on kengästä saanut rapistella hiirenkakkaa pois. Se kuormittaa vaatehuoltoa turhan takia. Haluamme tarjota asiakkaille voimauttavan kokemuksen ja antaa heille hyviä sekä puhtaita vaatteita.

Maiju Kinnunen
Vaateavun toiminnanohjaaja Maiju Kinnunen on huomannut, että vaateapu on sen asiakkaille tärkeä.Paula Collin / Yle

Tällä hetkellä vaateavussa iloitaan, sillä varastot ovat täynnä. Tilanteet voivat kuitenkin muuttua nopeasti.

– Emme pysty varastoimaan vaatteita pitkäksi aikaa, joten otamme vastaan sitä, mitä voimme sillä hetkellä jakaa. Kun talvivaatejako alkaa, äkkiä ovat hyllyt tyhjiä ja tarvitaan lisää, Kinnunen sanoo.

Jos rahat on tiukilla, ei välttämättä ole mahdollista lähteä ostamaan koko vaatekertaa.

Maiju Kinnunen

Eniten tarvitaan hyväkuntoista käyttövaatetta. Pääsääntö on se, että lahjoittaa voi vaatetta, jonka voisi kuvitella itsekin laittavansa päälle.

Maiju Kinnunen kertoo, että vaateapu on sen asiakkaille tärkeä.

– Jos rahat on tiukilla, ei välttämättä ole mahdollista lähteä ostamaan koko vaatekertaa. Kaikista ihanimpia ovat kohtaamiset, joissa asiakas saa päälleen kaiken mitä tarvitsee – ilahtuu ja tulee halaamaan, Kinnunen sanoo.