Älykaiuttimet valloittavat maailmaa, mutta Suomessa ei puheohjauksella saa taksia, leffalippuja tai paljon muutakaan

Älykaiuttimet yleistyvät verkkaasti myös Suomessa, vaikka ne eivät vielä ymmärräkään suomea.

Älykaiuttimet
Vilja ja Varpu Valkeapää ohjaavat älykaiuttimia 29.10.2018.
Katriina Laine / Yle

– Alexa, play Macarena.

Viisivuotias Vilja Valkeapää esittää kappaletoiveensa tv-tasolle nostetulle valkoiselle kartiolle. Sininen valo piirtää ympyrän kartion päälle ymmärryksen merkiksi. Tulevaisuus on täällä ja se kuulostaa 25 vuotta vanhalta espanjalaishitiltä.

Puheohjattavat älykaiuttimet ovat vielä harvinaisuuksia suomalaiskodeissa. Niitä löytyy lähinnä teknologiasta kiinnostuneiden ihmisten olohuoneista.

Vilja Valkeapää juttelee älykaiuttimelle 29.10.2018
Vilja Valkeapää toivoo robottileppäkertun, jota voisi ohjata puheella. Aivan varma hän ei ole siitä, onko sellaista robottia vielä olemassa.Katriina Laine / Yle

Ojala-Valkeapään perheen kotoa älykaiuttimia löytyy viisi. Isä Oskari Okko Ojala työskentelee ohjelmistokehittäjänä digitaalisia tuotteita ja palveluita kehittävällä suomalaisyhtiö Franticilla, joten uuteen teknologiaan tutustuminen kuuluu työnkuvaan.

Toistaiseksi älykaiuttimien toimintarepertuaari on varsin rajallinen Suomessa. Niiden avulla voi hallita kodin valaistusta ja ohjata televisiota. Niiltä voi kysyä päivän säätietoja tai pyytää lempikappaletta, mutta sen laajempaa vuorovaikutusta ulkomaailman kanssa ei vielä ole tarjolla.

– Ulkomailla näillä pystyy tilaamaan jo taksin ja kukkia kotiin tai varaamaan elokuvaliput, Ojala haaveilee.

Älykaiuttimet opettelevat kilpaa kieliä

Suurin este puheohjattavien palveluiden kehittämiselle on kieli. Vaikka älykaiuttimia myydään jo Suomessa, ne eivät vielä ymmärrä suomea. Komennot on annettava englanniksi, mikä tekee älykaiuttimien käyttämisestä monelle haastavaa.

Amerikkalaiset teknologiajätit parantavat kuitenkin kilpaa puheavustajiensa kielitaitoja. Applen Siri puhuu jo suomea, mutta yhtiön älykaiutinmarkkinoiden valloitus on takkuillut. Kaiutinmyynnissä paremmin pärjänneen Googlen puheassistentti ymmärtää jo ruotsia ja tanskaa, joten odotettavissa on, että seuraavassa aallossa palveluun lisätään suomen kieli.

Älykaiutinmarkkinoita hallitsee verkkokauppajätti Amazon, jonka saapumisesta Pohjoismaihin on huhuttu jo vuoden ajan. Saapumisen yhteydessä yhtiön Echo-kaiuttimet saattavat alkaa ymmärtää myös suomea. Tosin Amazonin Alexa-avustaja ei osaa vielä ranskaakaan, joten suomen kielituessa voi mennä aikaa.

Oskari Okko Ojala konsultoi firmoja puheohjauksessa ja älykaiuttimien käyttöönostossa. 29.10.2018.
Oskari Okko Ojala konsultoi suomalaisyrityksiä puheohjauksessa ja älykaiuttimien käyttöönostossaKatriina Laine / Yle

Ojalan mukaan suomalaisyritysten ei tarvitse odottaa puheavustajien kielitukea. Puheohjattavan palvelun kehittäminen ei nimittäin ole iso urakka jo valmiiksi digitaalisessa ympäristössä toimivalle yritykselle.

– Jos yrityksellä on jo verkkopalvelu tai mobiilisovellus tai viime kädessä vaikka tekstiviestitilaus, niin sitä samaa palvelun toteutusta siellä taustalla, sitä samaa rajapintaa, voisi hyödyntää myös tällaisen puhesovelluksen käytössä, Ojala huomauttaa.

Toisin sanoen, jos taksin voi nyt tilata tekstiviestillä, pienellä vaivalla sen voisi tilata myös älykaiuttimen avulla.

Kotipizza kehitti pelin pizzan tilaamiseen

Toistaiseksi vain kourallinen suomalaisyrityksiä on lähtenyt kehittämään puheohjattavia palveluita. Yksi näistä on Kotipizza, joka julkaisi elokuussa pizzantilaus-pelin Amazonin Echo-kaiuttimille.

Amazonin ja Googlen puheohjaus-laitteet oskari Ojalan kotona 29.10.2018.
Älykaiuttimien määrän arvioidaan nousevan lähelle 100 miljoonan rajapyykkiä tämän vuoden aikana.Katriina Laine / Yle

Kotipizzan digitaalisten ja tietoratkaisujen asiantuntija Johanna Kuosmanen kertoo projektin edenneen ketterästi. Peli valmistui muutamassa kuukaudessa.

– Tätä tehtäessä me huomasimme, että Suomessa on paljon osaamista ja annettavaa puheohjauksen saralla, Kuosmanen toteaa.

Heti perään hän kuitenkin myöntää, että kieliasia rajoittaa puheohjauksen käyttöönottoa. Yleisön kiinnostus olisi suurempaa, jos palveluita olisi saatavilla suomen kielellä.

Tähän mennessä Kotipizzan Echo-sovelluksella (tai skillillä, kuten Amazon sovelluksiaan kutsuu) on muutama tuhat käyttäjää kuukaudessa.

– Lähinnä teknologiaorientoituneita nuoria miehiä, Kuosmanen tarkentaa.

Peli on peli, tiettyä pizzaa ei vielä voi tilata tai omia täytteitä älykaiuttimelle luetella.

Pohja on kuitenkin valmis. Seuraavaksi Kotipizza pohtii sovelluksen jatkokehittämistä. Yksi vaihtoehto on lisätä sovellukseen mahdollisuus tilata suosikkipizza oman ostohistorian pohjalta.

Tulevaisuutta ohjataan puheella

Ojala uskoo, että tulevaisuudessa älykaiuttimien rooli tulee kasvamaan kodeissa. Kodinelektroniikan ohjaamisen lisäksi niitä käytetään vaikkapa yhteydenpitoon.

Ojala itse käyttää puheohjausta jo päivittäin, muu perhe hieman harvemmin.

Perheen lapset ovat kuitenkin jo tottuneet puheohjattaviin avustajiin. Vilja ja hänen seitsemänvuotias Varpu-isosiskonsa käskyttävät sujuvasti älykaiuttimia englanniksi.

– Me ollaan kuultu, kun äiti ja isi puhuu englantia noille, Varpu paljastaa tyttöjen englannin kielen salaisuuden.

Kielirajoituksesta huolimatta lapset ovat isän mukaan ennakkoluulottomasti tutustuneet laitteisiin. Sen sijaan perheen äiti Hanna Valkeapää suhtautui ensin varautuneemmin miehensä kotiin tuomiin kaiuttimiin, jotka kuuntelevat puhetta. Nyt kuitenkin myös äiti on saatu älykaiuttimien puolelle.

– Onhan ne ihan käteviä. Erityisesti illalla, kun ei tarvitse etsiä kaukosäädintä sulkeakseen television, Valkeapää nauraa.

Varpu Valkeapää kuiskaa älykaiuttimelle 29.10.2018.
Varpu Valkeapää kyselee omien sanojensa mukaan älykaiuttimilta "kaikenlaista" .Katriina Laine / Yle

Lue myös:

Tekoäly on jo nyt uusi perheenjäsen – kodin virtuaalisydän paistaa kohta kinkut ja pyytää kaveria kaljalle

Analyysi: Älykaiutin on vain yksi korva lisää olohuoneessasi – olemmeko jo matkalla kohti Orwellin painajaista?

Svenska Yle ottaa ääniohjauksen käyttöön ensimmäisten joukossa – nyt voit kuunnella uutisia, podcasteja ja ajankohtaisohjelmia ääniohjatusti