1. yle.fi
  2. Uutiset

Haudoille toivotaan vähemmän kynttilöitä – Puutarhalyhdyt eivät kuulu hautausmaille

Joensuussa on hautausmailla jäteastiat erikseen kynttilöiden sekajätteelle, metallille ja led-kynttilöille, jotka ovat ongelmajätettä.

Lyhyet
Metallinkeräysastia
Metallinkeräysastian nurkassa on piikki, jonka avulla saa helposti hautalyhdyn metallikannen irti.Tanja Perkkiö / Yle

Pyhäinpäiväviikonloppu aloittaa hautausmaiden kynttiläkauden, joka tuottaa paljon jätettä. Esimerkiksi Joensuussa jätettä syntyy tonneittain marraskuulta tammikuulle jatkuvan kynttiläkauden aikana. Vaikka kestolyhdyt ovat yleistyneet, niihinkin käytetään muovikuorisia kynttilöitä ja ne ovat myös herkkiä rikkoontumaan.

Joensuun hautaustoiminnan päällikkö Virpi Kiviniemi toivoo, että ihmiset harkitsisivat miten paljon haudoille viedään kynttilöitä, lyhtyjä tai muuta tavaraa.

– Suuret puutarhalyhdyt eivät kuulu hautausmaille. Meidän on päästävä tekemään työmme, kun lumi tulee. Lyhdyt rikkoutuvat usein lingotessa ja niitä myös varastetaan, kertoo Kiviniemi.

Kiviniemi toivoo, että ihmisten harkitsisivat tarvitseeko sukulaisen haudalle jokaisen tuoda oma kynttilänsä vai riittäisikö yksi. Jätettä syntyisi vähemmän.

– Meidän näkökulmastamme pyhäinpäivä avaa roskaamiskauden. Lasiset kertakäyttökynttilätkin menevät sekajätteeseen, eivätkä ole kierrätettävää lasia. Tonneittain täältä tulee muovijätettä ja metallia.

Hautausmaille tuodaan myös led-kynttilöitä, joissa on paristot. Ne ovat ongelmajätettä, joka on kierrätettävä erikseen.

Lue seuraavaksi