Keskusta menettää yksinkertaisen enemmistön Tervolan kirkkovaltuustossa

Tervolassa seurakuntavaali järjestetään sopuvaalina ja keskusta sai listalleen vain seitsemän ehdokasta.

seurakunnat
Tervolan kirkko
Tervolassa seurakuntavaali järjestetään sopuvaalina.Minna Aula / Yle

Keskusta luopuu vapaaehtoisesti Tervolan kirkkovaltuuston yksinkertaisesta enemmistöstä. Tervolassa seurakuntavaali järjestetään sopuvaalina, jossa keskusta saa seitsemän valtuustopaikkaa viidestätoista. Nykyisessä valtuustossa keskustan ryhmällä on yhdeksän edustajaa.

Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Hanna Pesonen selittää tilanteen sillä, että puolue ei saanut hankittua enempää ehdokkaita.

– Olemme ottaneet kaikki kiinnostuneet ehdokkaiksi. Ehdokashankinta on ollut hyvin haastavaa keskustalla ja muillakin listojen jättäjillä Tervolan lisäksi muissakin kunnissa, Pesonen sanoo.

Yksinkertaisen enemmistön menettäminen ei ole kuitenkaan puolueelle huolenaihe.

– Meillä on ajatuksena, että luottamushenkilöt hoitavat parhaalla tavalla seurakunnan asioita. Emme ole nähneet huolta yksinkertaisen enemmistön menettämisestä.

Tavallaan keskustalainen aate ei menetä yksinkertaista enemmistöä, sillä kirkkovaltuuston lestadiolaisessa ryhmässä on keskustalaisia luottamushenkilöitä.

– Asian voi nähdä näinkin, Pesonen toteaa.

Suora mandaatti on herättänyt keskustelua

Pesosen mukaan se, että Tervolassa päädyttiin sopuvaaliin, on ollut monelle iso yllätys. Lisäksi keskustelua on syntynyt siitä, että sopuvaalin seurauksena ehdokkaat saavat mandaatin suoraan ilman vaaleja.

Pesosella on viesti keskustelijoille.

– Täytyy vain kannustaa heitä asettumaan ehdolle seuraavissa vaaleissa, hän sanoo.

Tervolan valtuusto koostuu kolmesta ryhmästä. Keskustalla on seitsemän valtuutettua, lestadiolaisilla ja vasemmistolla neljä kummallakin. Vasemmiston ryhmässä on kuitenkin mukana yksi demari ja yksi perussuomalainen.