"University of Helsinki"-rengas pelasti kalasääsken joutumasta pataan – nigerialaisen maalaiskylän erikoinen saalis pääsi vapaaksi

Sääkset lentävät tuhansia kilometrejä muuttomatkallaan Länsi-Afrikkaan. Yhden yksilön matka oli päättymäisillään nigerialaisen Arkin kylässä maanantaina. Mutta toisin kävi.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kalasääsket alkavat muuttonsa elo-syyskuussa (siirryt toiseen palveluun) ja lentävät tuhansien kilometrien päähän talvehtimaan Länsi-Afrikkaan. Suomessa pesii arviolta 1 150–1 300 paria.

Sääksi on komea lintu, siipien kärkivälikin ihmisen mittaluokkaa. Afrikassa se on köyhissä maalaiskylissä houkutteleva saalis. Nigeriassa sitä ei ole rauhoitettu, toisin kuin Suomessa.

Maanantaina yksi sääksi jäi metsästäjien saaliiksi Arkin kylässä, Mallam Madorin hallintoalueella Koillis-Nigeriassa.

– Kun saimme linnun kiinni, meidän oli tarkoitus teurastaa se. Mutta kun näimme renkaan linnun jalassa, jotkut kyläjohtajat vetosivat meihin, että säästäisimme linnun, kertoo paikallinen metsästäjä Mallam Zubairu Daily Nigerianille (siirryt toiseen palveluun).

Yksi metsästäjiin vedonneista kyläjohtajista oli Magagi Mallam-Madori. Hän kertoo Daily Nigerianissa, että renkaassa luki "University of Helsinki".

Sääksi päätettiin vapauttaa eilen torstaina Baturiyan luonnonsuojelualueella.

– Lintujen rengastuksesta on hyötyä. Tässä tapauksessa se pelasti yhden lintuyksilön hengen. Useimmat suomalaiset kalasääsket talvehtivat Länsi-Afrikassa. Kaikista Saharan eteläpuolisista lähes 600 rengaslöydöstä noin kuudesosa on Nigeriasta, kertoo BirdLife Suomen Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved.