Tunnettu Taliban-johtaja salamurhattiin kotonaan – uskonjohtajat toivoivat hänestä rauhansovittelijaa Afganistaniin

”Talibanien isänä” tunnetulla Maulana Samiul Haqilla oli runsaasti kannattajia radikaalien islamistien joukossa.

Taliban
Maulana Samiul Haq kuvattuna Peshawarissa, Pakistanissa vuonna 2014.
Maulana Samiul Haq kuvattuna Peshawarissa, Pakistanissa vuonna 2014.EPA

Tunnettu pakistanilainen uskonnollinen johtaja, myös ”talibanien isänä” tunnettu Maulana Samiul Haq on salamurhattu.

81-vuotias Haq puukotettiin kuoliaaksi kotonaan Rawalpindissa, lähellä Pakistanin pääkaupunki Islamabadia. Poliisille ei ole tietoa tekijästä.

Haqin poika kertoo, että hänen isänsä oli tapahtuma-aikaan yksin kotona. Hänen henkivartijansa oli poistunut hetkeksi ja saavuttuaan takaisin tämä löysi Haqin puukotettuna. Haq kuoli myöhemmin saamiinsa vammoihin sairaalassa.

Pian Haqin kuoleman jälkeen hänen kannattajansa lähtivät kaduille Islamabadissa ja Rawalpindissa tuhoten muuan muassa kauppoja ja ajoneuvoja. Haqin perhe vetosi kannattajiin, jotta nämä pysyisivät rauhallisina.

Haqilla on ollut runsaasti kannattajia radikaalien islamistien joukossa. Hän oli johtava hahmo Taliban-liikettä kannattavassa Jamiat-e-Ulema Islam (JUI) -puolueessa.

Haqilla oli erittäin suuri vaikutusvalta Pakistanin ja Afganistanin taliban-liikkeissä. Useat liikkeen johtajat ja komentajat opiskelivat Haqin Haqqani-nimisessä pappiseminaarissa, johon kuuluu äärimmäisen tiukka islamin tulkinta. Haqia kutsuttiinkin tästä syytä ”talibanien isäksi”.

Viime viikkojen aikana lukuisat afganistanilaiset uskonjohtajat vetosivat Haqiin, jotta tänä käyttäisi vaikutusvaltaansa taliban-liikkeessä rauhan saamiseksi Afganistaniin 17 vuotta jatkuneen sodan lopettamiseksi.

Haqin hautajaiset on määrä järjestää lauantaina Akora Khattakin kaupungissa

Lähteet: AP, Reuters