Hyppää sisältöön

Syyriassa aavikolla olevalla pakolaisleirille on saatu avustussaattue ensimmäistä kertaa lähes vuoteen – Mottiin jääneellä leirillä on kuoltu hoidon puutteeseen

50 000 ihmisen leirillä nähdään nälkää. Terveydenhuoltoa ei käytännössä ole.

Terveydenhuoltoa saadakseen Rugbanin leiriltä on päästävä Jordanian puolelle, mutta rajan ylittäminen on vaikeaa. Tämä nainen odotti YK:n klinikan luona maaliskuussa 2017. Kuva: Jamal Nasrallah / EPA

Syyriassa aavikolla olevalle noin 50 000 pakolaisen leirille on saatu toimitettua avustuskuljetus ensimmäistä kertaa lähes vuoteen. YK:n ja Punaisen Puolikuun avustuskaravaani saapui lauantaina Rukbanin pakolaisleirille lähellä Jordanian rajaa.

87 rekan saattue kuljetti leirille ruokaa, vaatteita sekä terveydenhoito- ja hygieniatarvikkeita. Saattueessa tuotiin muun muassa rokotteet 10 000 lapselle. Avun jakelu kestää muutamia päiviä.

Edellisen kerran leirille saatiin avustuskuljetus Jordanian puolelta tammikuussa. Sen jälkeen leirin asukkaat ovat olleet Syyrian hallinnon hallinnassa olevilta alueilta salakuljetetun tavaran varassa. Leirin olot vaikeutuivat entisestään, kun Syyria katkaisi kuljetusreitit lokakuussa.

Olosuhteet leirillä ovat vaikeat: useiden lasten on raportoitu kuolleen aliravitsemuksen ja hoidon puutteen takia.

Leiri koostuu noin 10 800 teltasta ja majasta. Leirin asukkaista neljä viidesosaa on naisia ja lapsia.

Leirillä asuva Abu Karim kertoo uutistoimisto AFP:lle, että avustuskaravaanin saapuminen ratkaisee hetkeksi ruokapulan, mutta leiri tarvitsee säännöllisiä avustuskuljetuksia. Suuri ongelma on terveydenhuollon puute. Abu Karimin mukaan leirillä ei ole lääkäreitä, sairaaloita eikä ensiapupisteitä.

Terveydenhuoltoa saadakseen olisi päästävä Jordanian puolelle, mutta rajan ylittäminen on vaikeaa. Jordania ei halua ottaa leiriltä pakolaisia, koska pelkää heidän joukossaan olevat äärijärjestö Isisin soluttautujia.

Rukban sijaitsee lähellä Yhdysvaltojen Tanfin tukikohtaa, jota ympäröi 55 kilometrin turvavyöhyke.

3.11. klo 20.24: Korjattu: Leiri koostuu noin 10 800 teltasta ja majasta

Lisää aiheesta:

Syyrian ja Jordanian rajalla yli 50 000 ihmistä odottaa apua, nyt pakolaisleiriin iski hiekkamyrsky - Katso video