1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinaseet

Washington Post: Pohjois-Korea uhittelee jälleen ydinaseohjelmansa aloittamisella

Yhdysvallat on ilmoittanut pitävänsä kiinni pakotteista ja muista painostuskeinoista.

Ydinaseet
Pohjoiskorealaiset naissotilaat marssivat juhlaparaatissa Pjongjangissa.
Naissotilaat osallistuivat paraatiin sankoin joukoin. Tapahtumaan osallistui myös muita ryhmiä opiskelijoista sairaanhoitajiin ja maatyöläisiin.How Hwee Young / EPA

Pohjois-Korea on uhannut käynnistää uudelleen ydinaseohjelmansa, mikäli Yhdysvallat ei poista asetettuja pakotteita, uutisoi Washington Post (siirryt toiseen palveluun). Pohjois-Korean mukaan pakotteet ovat merkittävimpiä hidasteita neuvotteluissa Washingtonin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on ilmoittanut, että pakotteet ja muut painostuskeinot ovat voimassa siihen asti, kunnes Pohjois-Korea purkaa ydinaseohjelmansa.

Pohjois-Korea on vaatinut pakotteiden poistoa aiemminkin, mutta viimeisen kuukauden aikana vaatimukset ovat kiihtyneet entisestään. Maan ulkoministeriö julkaisi perjantaina lausunnon siitä, että neuvottelut ovat päätyneet umpikujaan.

Pohjois-Korean ulkoministeriön tuoreessa tiedotteessa Pohjois-Korea varoitti, että se voi alkaa kehittää ydinaseohjelmaansa, ellei Yhdysvallat poista pakotteita ja lopeta ylimielistä käyttäytymistä.

Uhittelusta kitkaa myös Etelä-Korean ja USA:n suhteisiin

Pohjois-Korean vaatimukset ovat aiheuttaneet kitkaa myös Etelä-Korean ja Yhdysvaltain välille. Etelä-Korea on tukenut pohjoisen naapurimaansa vaatimusta pakotteiden helpottamisesta.

Soul haluaisi lisätä taloudellista yhteistyötä Pohjois-Korean kanssa sekä edistää rautatieyhteyksien ja maanteiden rakentamista. Washington on vetänyt tiukempaa linjaa. Yhdysvallat ei ole valmis lievennyksiin, sillä Pohjois-Korea ei ole edistänyt asioita toivotulla tavalla.

Ulkoministeri Mike Pompeo on kertonut toimittajille, että hän tapaa Pohjois-Korean edustajan ensi viikolla. Hän ei kuitenkan täsmentänyt milloin, missä tai kenen kanssa neuvottelut käydään.

Aiemmin Pompeo on kommentoinut, että Kim ja presidentti Trump tapaavat ensi vuoden alussa ja tapaaminen toisi ”merkittävän läpimurron” Pohjois-Korean suhteen.

Lähteet: STT