1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sukupuoli

Karjalainen: Useat eduskuntaryhmien puheenjohtajat kannattavat kolmannen sukupuolen laillistamista

Kolmannen vaihtoehdon laillistaminen vaatisi muutoksen väestötietojärjestelmälakiin.

sukupuoli
Genderfluid tarkoittaa, että sukupuoli on liukuva. Joskus voi tuntea itsensä naiseksi, joskus mieheksi ja joskus ei kummaksikaan.
Henry Lämsä / Yle

Eduskunnasta löytyy kannatusta kolmannen sukupuolivaihtoehdon laillistamiselle Suomessa, kertoo Karjalainen (siirryt toiseen palveluun).

Lehden tekemän kyselyn mukaan SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmien puheenjohtajat kannattavat tätä varauksetta.

Keskusta kertoo puolueena kannattavansa sukupuolta koskevan lainsäädännön muuttamista intersukupuolisten lasten kohdalla.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri ei kannata kolmannen sukupuolen laillistamista yleisenä vaihtoehtona, mutta ymmärtää tarpeen lykätä sukupuolen valitsemista tilanteissa, joissa syntyvän lapsen sukupuoli on epäselvä.

Kokoomuksen, sinisten ja kristillisdemokraattien eduskuntaryhmien johtajat eivät kannata kolmannen sukupuolen laillistamista.

Kolmannen sukupuolen laillistaminen tarkoittaisi sitä, että henkilön sukupuoleksi voitaisiin henkilötietojärjestelmään ja virallisiin henkilöpapereihin merkitä naisen tai miehen lisäksi myös vaihtoehto muu.

Valtiovarainministeriössä on Karjalaisen tietojen mukaan pohdittu henkilötunnuksen mallia, josta ei kävisi ilmi henkilön sukupuoli. Kolmannen sukupuolen laillistamiseen tarvittaisiin kuitenkin lisäksi väestötietojärjestelmää koskevan lain muutos.

Ihminen pitelee käsissään lippua.
Hayoung Jeon / EPA

Korjattu 4.11. klo 14.20: Sanomalehti Karjalainen tarkentaa perussuomalaisten kansanedustajan Leena Meren näkemyksiä kolmannesta sukupuolesta.

Lue myös:

Suomalaistutkimus selvitti: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen huomioiminen on hyödyllistä yrityksille, myös taloudellisesti

Tarkastaja luuli vaaleanpunaiseen vaatetukseen pukeutunutta lasta tytöksi – nyt Turku poistaa joukkoliikenteen matkakorteista sukupuolitiedot

Eduskunnan tasa-arvotutkimus saa kritiikkiä – Osa jätti vastaamatta, koska epäili tulevansa tunnistetuksi

"Eläköön feminiiniset pojat, machotytöt ja kaikki siltä väliltä" – koulut purkavat nyt vanhoja sukupuolirooleja, eikä se miellytä aivan kaikkia

"Poikien pitäisi pystyä ottamaan haltuun tyttömäisinä pidettyjä ominaisuuksia, koska niitä tarvitaan elämässä" – Poikatutkimus pyrkii purkamaan sukupuolistuneita käytäntöjä, joita on kaikkialla

Lue seuraavaksi